Samozřejmě jsem si vědom toho, jak jsou šachty pracné a jaký mají vliv na aerodynamiku. Vždyť jsem to i psal.
Nicméně, uváděl jsem to proto, že se jakýmsi způsobem model liší od předlohy a je na soutěžícím, zda-li se bude snažit o co nejvyšší statické hodnocení a nebo dá přednost letovým bodům. Ti, kteří si jsou jisti v kramflecích s letovkou, do toho můžou jít. Třeba můžou šachty potáhnout celofánem, když nevadí (mě ne) občas nezbytné "neviditelné" směrovky a pod.
Bodově by se šachty měly promítnout do celkového hodnocení a složitosti, tedy nejen do půdorysu. Ale evidentně jen teoreticky.
Navíc se bavíme (alespoň to tak vyznívá z hlediska zdůraznění aerodynamických problémů) o "klasickém" podvozku jednomotoráka, zatahovaného do křídel.
Nicméně i gondoly vícemotoráků můžou mít své šachty a tam by to bylo po této stránce příznivější, alespoň mělké šachty (kvůli svazkům).
Jenže....
Typický jedno i dvoumotorák (nechci uvádět nic konkrétního) je-li čistě postaven, dostane se do intervalu 95-98 bodů ze sta.
Když si jej prohlídneš, a na to nemusíš být ani bodovač, zjistíš že většinou
- podvozek je zjednodušený, typicky špejle
- klapky, křidélka, směrovka i výškovka jsou součástí křídla (stabilizátoru, kýlovky), bez oddělení (mezer)
- chybí nasávací otvory
- často není ani paneláž
- průsvitný potah u "plně" potažené nosné plochy či trupu předlohy, podélníky - podpovrchová věrnost u "klasicky" stavěných minimaket
- absence alespoň vnitřního nátěru, ne tak ještě vybavení kabiny
- absence šachet i podvozkových dveří
- barvený, ne stříkaný papír, z toho vyplývající "bledost"
- chybí drobné detaily - ještě jsem neviděl třeba prázdné držáky bomb a přídavné výstroje a výzbroje, světlomety...
- ne stoprocentní dokumentace, někdy jen muška, modeláři rádi staví neznámé, se slabými podklady, tedy můžou i zjednodušovat
Prostě maketa nejde postavit na 100 bodů, vždycky se najde stopa ruční práce. Když k tomu připočteš zmíněné chybějící (ne vždy a ne všechny) výše uvedené body, jen málokterá by se pak dostala nad 85 bodů. A přesto tomu tak není. I "jednobarevná" maketa (jedna barva vrch, druhá spodek) může získat téměř maximum možného.....
Je pochopitelné, že je to daň za složitost a možnost létat; jak správně píšeš, vyřádit se s maketovostí se dá v "přesných", kde se boduje letová část jinak. Nicméně se pak nelze divit, že si jen málokdo dá práci s detaily, spárami mezi ovládacími plochami, šachtami, podvozkem, kabinou.....I kdyby mu ruce pozlatili a dostal 100 bodů, za ty 2-5 bodů mu to těžko bude stát. A honit bod za vrtuli...to asi nikdo nebude.
A ten, kdo přinese výborné podklady má svým způsobem smůlu, protože tam bude spousta detailů, které se na maketě prostě neobjeví. Kdo má "mušku", bude někdy ve výhodě, neboť se hodnotí podle předložených podkladů...A když to není na dokumentaci, nelze nic strhnout ani na modelu.
Možná to ani není o tom jestli stavět Dvacetinky nebo F4D/E, ale o tom, kde se dá létat. Mám-li halu, mám na výběr. Nemám-li halu, zůstávají Dvacetinky, zjednodušeně řečeno.
Na druhou stranu, jsem rád, že i v dnešní době RC microkomponentů se najdou zběsilci (hlavně noví), co staví volňasy i když už pomalu není kde létat
Už mi pár lidí říkalo, že vzali starou Dvacetinku, dali tam RC výbavu a za rok nalítali mnohem více než ta Dvacka za všechny soutěže.
Mimochodem- 1:10 mi občas vychází moc, 1:20 zase málo, kompromis, tedy 1:15 by možná byl optimální - myslím tím RC. Nebo nechat volné měřítko a omezit rozpětí...No jen poznámečka

mimo téma.
Co se týká té tebou zmiňované nemaketové vrtule, resp. celé hlavice - jako rozvinutí tvé dřívější myšlenky ohledně motorsticku trčícího místo závaží daleko dopředu, by šlo udělat jen nemaketově hooodně prodlouženou hlavici (fuj!) .
Jako vedoucí výpočetního střediska na jubilejním Openscale (předpokládám

si můžeš udělat variantu s obodovanými vrtulovými komplety, jako bodovač to umíš. Nejspíš za složitost- maketovost a "nutnost" zhotovení dvou kompletů). Nicméně bych to nechal jako zajímavost pro přibližné srovnání, přece jen netuším, kolik soutěžících to využívá a využije a navíc většina bude asi soutěžit se "starými" modely.
Na druhou stranu - modely i výsledky posledního Openscale znáš, takže si to vlastně můžeš cvičně porovnat i teď (nemyslím hned

).