Odešel další modelářský bard do modelářského nebe

Témata která se jinam nehodí

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
discobolos
Reakce: 15

Odešel další modelářský bard do modelářského nebe

Příspěvek od discobolos » 17 pro 2025 12:54

Dnes jsem se dozvěděl smutnou novinu.
Náhle zemřel Polda Walek, jeden ze zakladatelů kategorie minimaket.
Sice už je dlouho nestavěl, ale zbyla po něm spousta plánků dua RaWa (Raška-Walek).
Kdo jste jej znali, připomeňte si jej.
IMG_4666.jpg
Polda.JPG
0

shark
Reakce: 8

Re: Odešel další modelářský bard do modelářského nebe

Příspěvek od shark » 20 pro 2025 14:44

Polda byl mimo jiné gumičkář, stavěl pokojáky a také první Hívry u nás. Zrovna mám v ruce Modelář 8/68, kde je hezký Hívřík Neptun, jehož bedničkový trup ovlivnil všechny pozdější frenštátské Démanty a Smaragdy, a plánek pokračovatele Michel, který vyšel v polském Modelarzi v osmdesátých letech.
Plánky RAWA jsou krásné, pár kousků také mám. Bohužel je tu i značně kontroverzní publikace Almanach plánků Ing. Miroslava Pospíšila, a Polda nám už nepřizná, jak to všechno bylo doopravdy.
No, ať mu to lítá i tam nahoře!
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 20 pro 2025 22:04

I já mám jednu vzpomínku.
Bylo mi tak asi dvanáct, či třináct a starší kamarádi z klubu uspořádali halovou soutěž v naší Fryčovické tělocvičně. Létaly se kategorie H-hal, P-3 a M-oř. Dodnes nevím, proč zvolili takové kategorie. Nicméně postavil jsem si oříška PB-6 Racek podle zmenšeného plánku Milana Káchy (původně dvacetinka) a P-3 dle nějakého plánku z Modeláře. Na soutěž přijel i Polda se synem. P-3 jim krásně létaly, ale ta moje, vážící snad kolem 7g se jaksi nechtěla dát do pohybu. Polda a hlavně jeho syn poskládali nějak dohromady několik svazků, aby ten můj autobus rozlétali. Věděli jak na to, takže se jim to povedlo a já letěl minutu :) .
Oříška se mi ale rozlítat nepodařilo. Asi proto, že jsem dle plánku vystrouhal vrtuli z balsy, bez jakýchkoli znalostí, jak má správná vrtule vypadat. Vyhrál to tehdy Aleš Zdrálek (dnes člen našeho klubu), který už tehdy (rok cca 1973) měl postavené krásné Kuňkadlo barvené barvami Humbrol. Jen to nestříkal, ale natíral štětcem. I tak to byl pro mně mistrovský kousek.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 37

Příspěvek od Lubomir Koutny » 21 pro 2025 08:04

Ano. již se kácí v našem lese, jsme stejný ročník a vidínm to kolem sebe. Polda měl široký záběr a tak nemohl chybět ani u minimaket, jeho spolupráce se Zdenkem Raškou přinesla nesmazatelné stopy.
0

Odpovědět