Moje Pistácia

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Lubomir Koutny
Reakce: 33

Moje Pistácia

Příspěvek od Lubomir Koutny » 12 čer 2025 11:56

Moje pistácia
Moje první a také nejlepší pistácio je Sonerai, ten belgickém Flémalle,v hale o výšce 20m na italskou gumu Pirelli Alfa Romeo smyčka l=420mm 1,15g/m letěl tehdy rekordních 102s, Později doma v Pardubicích kolem 80s. Po přechodu na americkou gumu TAN se často v polovině letu po poklesu momentu projevilo přetažení. Nyní na plácku natočeno 1100ot čas 55s výška asi 6m.
Dalším byl Hornisse, ten na podobnou gumu uměl ve vysoké hale kolem 80s, ale v Opavě necelou minutu a kontaktoval strop,
Caproni v Prostějově . kde má hala asi 11m létal časy kolem minuty
Mr. Smoothy létá nádherně na plácku vysoko nad korunami stromů v parčíku (přes 15m) na 800 ot 40s. Ale v nízké hale je nepoužitelný..
Tyto čtyři modely jsou potaženy tenkým kondenzátorákem a stříkány humprolkami, jsou tedy lehké, stabilní a létavé,

Další modely jsou potaženy Plyspane, který je těžší více pne, potřebuje pevnější kostru, proto model je těžší, méně stabilní a méně výkonný,
Poměrně dobře létá Petrův bílý Hornisse,na gumu TAN smyčka l=310mm 1,36 g/m létá ve vyšší hale kolem minuty
Podobné je to u Pik-21, ale model je choulostivý na seřízení
Dvoumotorák USCHIDA letěl v Prostějově po pečlivém naladění 50s
Pegba P-7 velmi choulostivý na seřízení létá rovně, nebo doprava časy kplem 20s
Jodel J9 je nestabilní, jankovitý
Farman 190 nejlepší lety 30 s
Přílohy
DSCN7199.JPG
DSCN7203[1].JPG
0

Lubomir Koutny

Re: Moje Pistácia

Příspěvek od Lubomir Koutny » 15 čer 2025 11:23

Dnes ráno je bezvětří ještě v 10 30, ale na mém plácku v 9h 20C se již objevovaly občasné slabé závany průvanu do 1m/s, ty pak poznamenaly lety modelů . či dokonce tyto předčasně ukončily. První, co jsem chtěl vyzkoušet byl můj Hornisse s dovážením 0.1g plasteliny na kuželu a při natočení na 1200 otáček. Bohužel objevila se závada počítadla u nového natáčedla od Jirky Doležela, již při větším natočení jak 900 se toto chovalo divně a 1000 to vůbec neukázalo, já točil dál a skutečné otáčky odhadl podle otoček kliky. Model letěl moc hezky ve výšce as 4m, ale po 30s slabý závan zezadu způsobil ztrátu vztlaku a pád z výšky 2m. Po vypuštění z ruky na zbytek otáček následoval let asi 10s.
Petrův Hornisse na 800 otáček dopadl podobně jen čas byl o něco kratší. Moc pěkně letěl ma 750 otáček Zlin Z-50M, Také PIK-21 na 700 otáček letěl slušně do té doby, než se objevil průvan,
Pokud je po celou dobu letu absolutní klid - halové počasí, pak lze říci, že moje modely létají tak, že pokud staré svazky nejsou unaveny opakovaným natáčením, pak časy odpovídají 1/20 natočených obrátek. Pro pořádné létání je však potřeba mít spolehlivé počítadlo na natáčedle.Pro soutěž pak vyrobit nové svazky podle těch starých, což bude dost náročné a prakticky asi se tak stane je pro dva nejlepší modely.
Přílohy
DSCN7207.JPG
DSCN7206.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 20 čer 2025 10:43

Podařilo se mi oživit mé staré natáčedlo i když trochu zadrhávé, ale má počítadlo, které funguje i při natočení 2000. První jsem natočil mého Hornisse na 1200 hezký let, výstup do výšky 6m, pravidelné okruhy do té doby než přišel závan, pak ztráta rychlosti pád do 1m nad zemí, vybrání a přistání za 30s, na zbytek pak let dalších 10s tedy celkem 40s. to by odpovídalo 30ot/s ale ještě je zde zbytek a 2m výšky...
Zlín 50M natošen na 800 ot, hezký let 30s, výška 8m.
Mr. Smoothie natočen na 800 parádní rychlý let, stabilní i v průvanu, výška 20m , kruhy nebezpečně plízko vysoké borovice, čas 30s.
Pokud jde o můj návrh na soutěž M.oř a M-pist při lednové soutěži ve Střelicích, mluvil jsem s Pavlem Stráníkem zda by nám dělal statického bodovače, odpověď byla, že ano, pokud v té době nebude na lyžích. Vyjádření pořadatele celé soutěže halových modelů Mikity Kaplana zatím nemám. Uvítal bych předběžné, nezávazné příhlášení, kdo má zájem si ve Střelicích s minimaketami zalétat.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 21 čer 2025 19:41

Dnes podvečer bezvětří 23 C beru Hornisea natáčím 1200, natáčedlo občas zadrhává a já již nevím proč. Start je hezký, výška 4m, zatáčka bez problémůo kruhy asi 15m, ale po 30s asi malý průvan, přetažení a pád, na zbytek start z ruky a jen + 10s, zdá se, že guma je unavená.
Beru Z-50M točím 800, začárek na uchu, ale pak hezký výstup do 15m a čas 30s. Pak se věnují krásně dozrálým třešním, ty jsou vysoko a dostat je dolů je problém. Pak přišel mladík s bílou čivabou a zkoušeli jsme to spolu, moc jsme se nenajedli.
Zajímá se, co mám v té krabici, tak ji otevírám a on s ptá, kde se to dá koupit, říkám nikde a dá to moc práce, dotaz, zda to také létá? Beru Z-50M, natáčím téměř na doraz 1000 otáček, trochu srovnívám SOP a mačkám negativ na pravé straně, udělal jsem dobře, první rychlý okruh je ve výšce 1m, ale pan model začal prudce stoupat, po 20s kruhy o průměru 25m, výška přes 20m a mám obavy kde přistane, naštěstí není žádný průvan a tak okruhy jsou před parčíkem i před vysokým smrkemm hezký sestup a přistání za 40s. další let na takové otáčky raději již nikdy na plácku nebudu riskovat. Ale mladík je nadšený a chce abych pokračoval. Musel jsem mu vysvětlit, že jsem měl velké štěstí, že model neskončil na stromech v parčíku, nebo na vysokém smrku. Štěstí bylo vyčerpáno a jde se domů.
Přílohy
DSCN7208.JPG
DSCN7209.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 22 čer 2025 11:43

Dnes je bezvětří a teplo, takže ráno v 8h asi 20C a jdu na plácek a cílem je vyzkoušet novou slabší gumu o délce 260 mm váze 0,85g tedy 1,65 g/m na 700 a 1000 otáček. Na 700 je to pěkný let 26s. ale při na táčení na 1000 se mi o lavičku ulomila pravá podvozková bačkora let 25s na zbytek+10 = 35s.
Doma oprava a v 10h je teplota již 24C stále bezvětří, ale na plácku občas průvan z různých směrů. První let na 1200 bez dovážení plastelinou na kuželu je po 30s nádherný do výšky 20m tam po 30s přetažení pád do vývrtky a vrtání 10s na zem na zbytek otáček +5s = 45s.
Nejlepší na 1200 otáček s dovážením plastelinou a velkým negativem na pravém křídle byl asi do termického závanu, výška přes 20m a postupné přibližování k paneláku na jižní straně, po 44 s náraz do balkonu ve výši 12m marné zvonění na nájemníka na jehož balkomusi myslím, že model zůstal, ale když vyjdu z baráku tak paní říká, tady je nějaký model, z těch 12m model jistě ještě letěl přes 10s, Takže celková doba letu asi 55s.
Vše napovídá, že při vyšších teplotách by byl vhodný ještě tenčí svazek a létat bez dovážení plastelinou, Jinak pistácio Z-50M je hezký a létavý model.
Přílohy
DSCN7210.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 22 čer 2025 21:26

Ještě v podveřer ve 20 20 jsem zkusil ten tenčí ze smyčky z gumy 1.50 g/m do které lze maximáln+ natočit 1560 ot při T=25C.
Zkusil jsem dva lety na 1000 otáček. Ten druhý byl nádherný, asi tam něco dýchlo, výška 20m pravidelné okruhy o průměru 15m, čas 40s. Po přistání jen pár otáček ve svazku. Bylo to krásné , ale nic to neříká o svazku pro soutěž v nízké hale
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 24 čer 2025 10:00

Dnes ráno bylo úplné bezvětří T=20C. Vzal jsem Z-50m, že zkusím test na 800 a 1000 otáček první let byl moc hezký, výška 10m pravidelné okruhy 15m na pláckem čas 35s. Povzbuzen klidem jsem natočil 1000 a odstartoval s nadýchaným větším negativem na pravém křídle a to byla chyba, model stoupal jako zběsilý do výšky 20m průměr okruhů byl také 20m a začala fungovat termika, ta zvedla model o dalších 5m a posunula okruhy do blízkosti parčíku, po 55s model již přelétával 22m vysokou borovici a zachytil o nevyšší větve vysoké třešně, zapadl do koruny tak, že není vůbec vidět, asi hodinu jsem marně pátral na kterém ze dvou kmennů té třešně je, ale je to tam strašně husté, model jsem ze žádné strany neuviděl já ani mladý hoch, kerý mi pomáhal. Je velmi malá šance, že by silný vítr mohl model shodit níže, kde by šel sundat tyčkou. Šplhat po hladkém kmeni neumím a nevím na kterém model je, Možná by se to dalo určit pokud by člověk měl dron.
0

Pavel Stráník
Reakce: 38

Příspěvek od Pavel Stráník » 25 čer 2025 07:15

A tak to skončila jak to jednou logicky skončit muselo. Buď model moc nelétá a cestuje do popelnice nebo létá pěkně a je otloukán tu o panelák, tu skončí na balkoně, jindy na stromě a s větším či menším poškozením je sundán, a ty modely co létají obzvláště dobře skončí na stromě navždy. Suma sumárum létání v takové lokalitě zajistí, že člověk nemá model žádný :lol:
Škoda Zlína, vypadal hezky.
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 25 čer 2025 09:53

Zase si Luboš s modelem celkem dost zalétal a při množství pistácií, které vlastní, o jedno více či méně, asi tak moc nevadí :) . Stejně staví jako o závod, tak by to pak neměl kam dát ;) .
Kdyby si modely šetřil do haly, zalétá si jednou do roka ve Střelicích :( .
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 27 čer 2025 13:29

Kamarádi děkuji vám za vaše příspěvky a vyjádření účasti. Ano. Pavle díky za pochvalu Z-50M a chápu, že létání na mém plácku má velká rizika, ale třetí rok jsem bez auta, s Petrem jezdím v zimě na běžky, na letiště Medlánky se mnou zajel jen 2x a pak jsme 3 hodiny hledali model v džungli. Cestovat MHD a pak nějaký ten kilometr pěšky s pistácii, která potřebují bezvětří je také jaksi mimo zdravý rozum.
Přiznám se, že to. co napsal Dušan Garba plně vystihuje to, jak to já cítím.
Pistácio Zlin Z-50M mi přirostlo k srdci a nejméně 2x denně jsem se chodil dívat, zda náhodou nespadlo z té 22 m vysoké třešně. Pak jsem si řekl, ze je postavím znovu, ale s potahem lehkým Kašmírem, bude lehčí a ještě létavější, pomalejší a vhodnější do nízké haly.
Nejvíce musím poděkovat Svatému Petrovi za včerejší noční bouři, dnes v 9h 30 jsem na plácek zašel znovu a model našel spadený v místech pod tou něvyšší věttví, model je zcela nepoškozený a tak jistě zkusím další testy se svazkem o 7% tenčím, spokojím se s polovinou maximálních otáček, abych minimalizoval přistání na nejvyšších stromech.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 30 čer 2025 09:18

Tak na jedné straně štěstí, že Z-50M je nepoškozený nazpět, ale hned první pokusy o létání přinesly nemilé překvapení, model po bouřlivé sprše odmítal slušně létat. S tím nejlepším svazkem, který zůstal v modelu se tento choval jako těžký na zadek, dovážení 0,35g plasteliny na kužel vrtule to moc nezachránilo na 7oo otáček po startu model dělal lomcovák, případně když start byl dobrý tak pak přetažení a vývrtka, nakonec jsem natošil do té doby nevídaných 1400 otáček a nejlepší jet byl 20s.
Bylo mi jasné, že je třeba model přelakovat silně ředěným napínacím lakem ,srovnat a znovu zalétávat, Jenže nějak již nemohu najít dobrou gumu šarže 06/2017, ale v té krabici byly 2 svazky pro model P-30 se kterými Honzík Pavlí létal na MČR žáků v Hořicích 7x samá maxima, Tak jsem jeden svazek této gumy šarže 02/2013 vypral a udělal z něj 5 svazků pro Z-50m jeden délky 250 a + čtyři 260 mm váhy od 0,72 do 0,78g .Do haly se dostanu až v lednu ve Střelicích, ale koncem srpna bude na Medlánkách Memoriál Jiřího Merty kde chci létat hlavně old-timery. Výborné natáčedlo od Toma Heinla se kterým šlo natáčet i silné svazky jsem ztratil, s opraveným starým to půjde jen do průřezů 4 nití 3x1a podle toho připravuji vhodné modely, Poprvé jsem šel na můj plácek s Z-50M a starým BV-1 TUBBY. Byl jse zvědavý zda se TUBBY vůbec do prostoru plácku vejde, do svazku se má mazximálně vejít 2400 otáček, natočil jsem 400 a model letěl půl okruh ve výšce 1m, na 600 pak to byly dva okruhy a výška 3m. Z-50M se začal chovat dobře.
Včera podvečer jsem zašel na plácek a Vzal sebou BV-min Smola S-101 u kterého byly provedeny změny posunutím křídla o 12 mm dopředu, na plácku byla dvojice mladých lidí - gymnasté, kteří trénovali, ale když jsem natočil Z-50M na 700 otáček a odstartoval, oni koukali na půlminutový let a zatleskali, jěště jednou! Natočil jsem 800 a odstartoval, model nabral 15m výšky a pomalu se průvanem přesouval k parčíku, po 40 s slončil na větvi ořecha ve výši 7m. Měl jsem tam schovaný dlouhý tenký prut, ale chyběl mi metr, abych na model dosáhl, a tak se předvedli gymnasté, chlapec vzal holku na ramena, já jí podal prut a ona model sundala. Pak Přišel na řadu S-101, na 400 otáček půl.okruhu a větev ořecha ve výšce 3m. Druhý let na 600. model nejde do zatáčky, proletí mezi paneláky s přistává na parkovišti, spokojenost a jde se domů.
Dnes ránov 8hodin bezvětří 20C, natáčím Z-50 na 700 ot, dovažuji 0,1 g plasteliny na kužel, hezký let výška 5m 30s. Na druhý let točím 900 a zapomínám na plastelinu, po startu následuje nádherný výstup do asi 20m výšky, pak po 30s snad slabý průvan, přetažení pád do vývrtky dvě otáčky a vybrání v 10 m, dále parádní let 45s
Přílohy
DSCN7212[1].JPG
DSCN7104.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 02 črc 2025 09:39

Když Aleš Střítecký a jeho děti skončili létáním s modely P-30, tak mi Aleš darova jednu libru gumy TAN SS neznámé šarže. Jediné, co jsem tehdy udělal byl test maximální průtažnosti a maximálního obrátkového koeficientum ten byl tehdy K= 11,4. Nyní jsem udělal z této guy svazky pro mé old-timery a také dva svazky pro pistácio Z-50M a tyto otestoval,
První byl svazek o délce 260mm a váze 0,78g tedy 1,50 g/m maximální otáčky Nm= 1580. První let na 800 byl jen 10s a výška 2m,druhý na1200 20s výška 5m. na 1400 30s výška 15m , na 1500 35s výška 16m. vždy ve svazku po přistání zůstala asi polovina o táček.
Druhý svazek byl silnější, délka opět 260mm , váha 0,80 g tedy 1,52 g/m Nm = 1550. První let na 800 26s výška 5m, druhý let na 1200 35s, výška 8m. Tedy druhý silnější svazek je lepší, ale do haly také nevhodný, pořád po přistání velký zbytek, v druhé části letu malý poment a předčasné přistání.
Zatím nejlepší gumou pro modely do haly jsou zbytky svazků pro P-30 Létané Honzíkem Pavlíkem na MČR mládeže v Hořicích.
0

Odpovědět