Oříšek Macchi M.7

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Lubomir Koutny
Reakce: 32

Re: Oříšek Macchi M.7

Příspěvek od Lubomir Koutny » 16 úno 2025 17:23

Doufal jsem, že o výkonech v hale, optimálním seřízení a správné gumičce se více dovím při soutěži halových modelů ve Střelicích, ale výsledkem bylo fiasko viz můj článek o Střelicích 22.1.2025. Dnes odpoledne bylo slunečno, bezvětří a teplota kolem nuly, tak jsem vzal opravený model, dal do něj gumičku připravenou pro Střelice z měkčí gumy TAN SS 02/2012 K=12 l=340mm 2,35g 3,35 g/m. Doma v teple natočil 750 otáček a zašel na plácek bez natáčedla. Předpokládal jsem, že bude stačit jeden let a tím bude hved ten první. Bohužel vše je jinak, jak řekl ten moudrý rabín, po startu model krátce bez zatáčky se v přetaženém stavu zastavil ve výšce 3m pžepadl do pravé zatáčky a ve spirále přistál s polovinou otáček. Další start na ten zbytek již s náklonem do leva byl jen potvrzením toho, že do leva model letět nechce, na to by potřeboval reakční moment vrtule od svazku s větším momentem. Inu mám choulostivého oříška, nic pro závody,
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 18 úno 2025 21:55

Dnes byl nádherný den, slunečno, bezvětří a malá vlhkost, odpoledne teplota kolem nuly. Vzal jsem po Sřelicích upravený oříšek M.7 a novou dvacetinku B-135 a zašel na plácek k zalétnutí. Hned první pokus s M.7 ukázal, že problém není vyřešený, opět přetažení, pád a pravá spirála do sněhu. druhý pokus skončil totální destrukcí, měl jsem to hned strčit do popelnice, ale já opravoval,,,
Přílohy
DSCN6888.JPG
DSCN6894.JPG
DSCN6889.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 21 úno 2025 08:23

Všera bylo v Brně k večeru bezvěří, Tak jsem vzal opravený a doma natočený model a zašel na svůj plácek. Start v levém náklonu, rychlá spirála a přistání s polovinou otáček. Druhý start na ten zbytek bez náklonu, vzepětí. přetažení a střemlavý pád do tvrdého sněhu znamenal novou destrukci a následné uklizebí zbytků do popelnice.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 21 úno 2025 16:01

Fatální chyba !
Byl jsen benule překvapený ve Střelicíxch, že po krásném létání na mém plácku jsou s modelem problémy. Mělo mi to dojít již po prvním pokusu, kdy model opačně natošený odcouval. Nebylo mi divné. že na natáčedle musín zaměnit opačnou stranu a já v tom pak pokračoval i doma a marně zalétával změnou sežízení SOP. Vše skončilo zničením modelu a v popelnicí.
Všechno je jinak, jak řekl ten moudrý rabín před smrtí. Dnes jsem uklízel binec na stole a v jedné krabičce objevil hlavici s vrtulí pro M.7 a tato má opačný smysl otáčení. Nyní je mi to jasné, ano to je ta správná vrtule se kterou model báječně létal-
Přílohy
Správná vrtule.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 16 bře 2025 18:18

Pozdě bycha honit!
Právě ten objev správné vrtule mi připomněl, že jsem udělal velkou blbost. Hrozně vypadající distorze byla pouze odtržením trupu od sestavy křídel a motorové jednotky plus odtržením kormidel, prakticky nic z kostry nebylo poškozeno, stačilo tedy sundat poškozený potah z kondenzátorového papíru, vše znovu potáhnout papírem Kasmir a dát tam tu správnou vrtuli.
Místo toho stavím celý model znovu, moc mi to nejde a znechuceně zatrhuji kůži na prstech při pokusech zbavit se prstolepu na nich . První dělám motorovou skupinu, Dávám si záležet na válcích a chladiči motoru rovněž spasování hlavice si žádá patřičnou pečlivost,stejně jako usazení motorsticku.
Nevim proč, ale tato skupina mi vyšla o půl gramu těžší-
Váhy: trup 1,6 horní křidlo 0,9 dolní křídlo 0,6 kormidla 0,5 plováky 0,2 vzpěry 0,6 motor vrtule motor stick 2,
Přílohy
Nový Macchi M.7  díly kostr.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 19 bře 2025 08:22

Nový oříšek M.7 je potažený vláknitým papírem Kashmír Trup 13 g/m křídla 9 g/m kormidla 6 g/m, Potah jsem zkoušel trochu vypnout nad parou zabralo to jen částečně, pak dost povolilo. Bude následovat velmi řídký napínák, pak orýsování křidélek a další napínák, na závěr zapon.Jsem zvědavý na bělání, u křídel ze shora by to nemuselo vadit.
Přílohy
Potažené díly.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 22 bře 2025 20:05

Nový oříšek M-7 je hotový. Potah vláknitým papírem Kashmir a lakování je oproti kondezátoríku těžší o 1,5 g takže bez gumy je to celkem 10,5g. Myslím, že provedení v národních barvách je hezčí a snad těch 15% váhy navic model nezabije, ale zalétávání asi bude složitější.
Přílohy
S motoratickem.ze zadu.JPG
Z vrchu.JPG
Nový Macchi M.7 z boku.JPG
1
1 Obrázek

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 22 bře 2025 21:11

Škoda, že ti neklaply ty barvy správně :?
Červená zespodu byla vlevo, zelená vpravo...
0

Jiří Doležel
Reakce: 102

Příspěvek od Jiří Doležel » 22 bře 2025 23:49

To by zas na funkci nemuselo mít až takový vliv, mě spíš překvapuje ta levotočivá vrtule, to máš Luboši schválně?
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 23 bře 2025 10:01

Pokud jde o barvy na křídlech ze spodu, pak se Steve podívej na dokumentaci - podklad je i na tomto vlákně.

Jirko levotočivá vrtule, to byl omyl. Jednak to bylo špatné při natáčení a hlavně při zalétávánim chybou bylo, že jsem ji hned navyhodil. Do Střelic jsem ji vzal omylem, první natočení bylo pak naopak a model po startu odcouval. Já blb pak venku s touto vrtulí model zničil. S pravotočivou model létal báječně a tu jsem pak našel v krabici, nyní je na novém modelu.Na letových vlastnostech se múže projevit nejen o 15% vyšší váha, ale také drsnější povrch vláknitého potahu.Ten kondenzátorík byl asi ideální, ale velmi křehký.
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 23 bře 2025 11:02

Lubomir Koutny píše:
23 bře 2025 10:01
Pokud jde o barvy na křídlech ze spodu, pak se Steve podívej na dokumentaci - podklad je i na tomto vlákně.

Jirko levotočivá vrtule, to byl omyl. Jednak to bylo špatné při natáčení a hlavně při zalétávánim chybou bylo, že jsem ji hned navyhodil. Do Střelic jsem ji vzal omylem, první natočení bylo pak naopak a model po startu odcouval. Já blb pak venku s touto vrtulí model zničil. S pravotočivou model létal báječně a tu jsem pak našel v krabici, nyní je na novém modelu.Na letových vlastnostech se múže projevit nejen o 15% vyšší váha, ale také drsnější povrch vláknitého potahu.Ten kondenzátorík byl asi ideální, ale velmi křehký.
Běžný postup různých "kopírovačů" - zrcadlení obrázků kvůli autorským právům.
To lze vytvořit cokoliv. Třeba...
M7_správně.jpg
M7_správně.jpg (39.02 KiB) Zobrazeno 1876 x

Kresba není dokumentace, i když je mi jasné, že barevná fotka není k dispozici.
Taky jsem stavěl M-7.

Není problém jako dřív, kdy bylo třeba listovat v literatuře, Google vyplivne cokoliv.
Za mě - asi (vzhledem k té absenci čb. fotek) docela vyhoví podklad ze stavebnic a pod. Co na to bodovači? Lze?
Nemám ... prostor to hledat, "na první dobrou" Google vyplivne M-5. A asi nelze počítat s tím, že u M-7 byly barvy jinak než na ostatních typech (pokud tam vůbec barvy byly).
39-1.jpg
macchi-m-56.jpg
Dokonce oba konce červené...
Bez názvu.jpg
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 23 bře 2025 17:37

Steve říká, že Macchi M,7 také stavěl, protože nexistuje barevná fotografie tak použil barevné schema podle kitu. Předpokládám, že stavěl běžný stíhací typ. kdežto já letoun se soutěže o Schneiderův pohár se zmenšeným rozpětím. Asi jeho minimaketa nebyla dvacetinka, protože barvy podle kitu by bodovači neuznali. Když jsem psal knihu Schneiderův pohár, tak jsem studoval barvy jednotlivých letounů a v roce 1921 bylo co sutěže přihlášeno 5 letounů Macchi M.7 a ty se od sebe velmi lišily barevně, například jeden celý červený se startovním číslem 1. Pravidla dvacetinek i oříšků řílají, že se u nás boduje podle předložené dokumentace.
Zůstává otazkou kde bych se svým oříškem měl soutěžit, když v kalendáři soutěží jsou jen dvě ve Hluku a pořadatel mne tam do soutěže odmítl přijmout.Takže snad jedině do Nizozemí, ale to je dost z ruky a dodnes ani nevíme jaké tam budou rozměry té nové haly, jaký strop atd.
0

Odpovědět