Oříšek Macchi M.7
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
- Reakce: 32
Re: Oříšek Macchi M.7
Doufal jsem, že o výkonech v hale, optimálním seřízení a správné gumičce se více dovím při soutěži halových modelů ve Střelicích, ale výsledkem bylo fiasko viz můj článek o Střelicích 22.1.2025. Dnes odpoledne bylo slunečno, bezvětří a teplota kolem nuly, tak jsem vzal opravený model, dal do něj gumičku připravenou pro Střelice z měkčí gumy TAN SS 02/2012 K=12 l=340mm 2,35g 3,35 g/m. Doma v teple natočil 750 otáček a zašel na plácek bez natáčedla. Předpokládal jsem, že bude stačit jeden let a tím bude hved ten první. Bohužel vše je jinak, jak řekl ten moudrý rabín, po startu model krátce bez zatáčky se v přetaženém stavu zastavil ve výšce 3m pžepadl do pravé zatáčky a ve spirále přistál s polovinou otáček. Další start na ten zbytek již s náklonem do leva byl jen potvrzením toho, že do leva model letět nechce, na to by potřeboval reakční moment vrtule od svazku s větším momentem. Inu mám choulostivého oříška, nic pro závody,
0
-
Dnes byl nádherný den, slunečno, bezvětří a malá vlhkost, odpoledne teplota kolem nuly. Vzal jsem po Sřelicích upravený oříšek M.7 a novou dvacetinku B-135 a zašel na plácek k zalétnutí. Hned první pokus s M.7 ukázal, že problém není vyřešený, opět přetažení, pád a pravá spirála do sněhu. druhý pokus skončil totální destrukcí, měl jsem to hned strčit do popelnice, ale já opravoval,,,
0
-
Všera bylo v Brně k večeru bezvěří, Tak jsem vzal opravený a doma natočený model a zašel na svůj plácek. Start v levém náklonu, rychlá spirála a přistání s polovinou otáček. Druhý start na ten zbytek bez náklonu, vzepětí. přetažení a střemlavý pád do tvrdého sněhu znamenal novou destrukci a následné uklizebí zbytků do popelnice.
0
-
Fatální chyba !
Byl jsen benule překvapený ve Střelicíxch, že po krásném létání na mém plácku jsou s modelem problémy. Mělo mi to dojít již po prvním pokusu, kdy model opačně natošený odcouval. Nebylo mi divné. že na natáčedle musín zaměnit opačnou stranu a já v tom pak pokračoval i doma a marně zalétával změnou sežízení SOP. Vše skončilo zničením modelu a v popelnicí.
Všechno je jinak, jak řekl ten moudrý rabín před smrtí. Dnes jsem uklízel binec na stole a v jedné krabičce objevil hlavici s vrtulí pro M.7 a tato má opačný smysl otáčení. Nyní je mi to jasné, ano to je ta správná vrtule se kterou model báječně létal-
Byl jsen benule překvapený ve Střelicíxch, že po krásném létání na mém plácku jsou s modelem problémy. Mělo mi to dojít již po prvním pokusu, kdy model opačně natošený odcouval. Nebylo mi divné. že na natáčedle musín zaměnit opačnou stranu a já v tom pak pokračoval i doma a marně zalétával změnou sežízení SOP. Vše skončilo zničením modelu a v popelnicí.
Všechno je jinak, jak řekl ten moudrý rabín před smrtí. Dnes jsem uklízel binec na stole a v jedné krabičce objevil hlavici s vrtulí pro M.7 a tato má opačný smysl otáčení. Nyní je mi to jasné, ano to je ta správná vrtule se kterou model báječně létal-
0
-
Pozdě bycha honit!
Právě ten objev správné vrtule mi připomněl, že jsem udělal velkou blbost. Hrozně vypadající distorze byla pouze odtržením trupu od sestavy křídel a motorové jednotky plus odtržením kormidel, prakticky nic z kostry nebylo poškozeno, stačilo tedy sundat poškozený potah z kondenzátorového papíru, vše znovu potáhnout papírem Kasmir a dát tam tu správnou vrtuli.
Místo toho stavím celý model znovu, moc mi to nejde a znechuceně zatrhuji kůži na prstech při pokusech zbavit se prstolepu na nich . První dělám motorovou skupinu, Dávám si záležet na válcích a chladiči motoru rovněž spasování hlavice si žádá patřičnou pečlivost,stejně jako usazení motorsticku.
Nevim proč, ale tato skupina mi vyšla o půl gramu těžší-
Váhy: trup 1,6 horní křidlo 0,9 dolní křídlo 0,6 kormidla 0,5 plováky 0,2 vzpěry 0,6 motor vrtule motor stick 2,
Právě ten objev správné vrtule mi připomněl, že jsem udělal velkou blbost. Hrozně vypadající distorze byla pouze odtržením trupu od sestavy křídel a motorové jednotky plus odtržením kormidel, prakticky nic z kostry nebylo poškozeno, stačilo tedy sundat poškozený potah z kondenzátorového papíru, vše znovu potáhnout papírem Kasmir a dát tam tu správnou vrtuli.
Místo toho stavím celý model znovu, moc mi to nejde a znechuceně zatrhuji kůži na prstech při pokusech zbavit se prstolepu na nich . První dělám motorovou skupinu, Dávám si záležet na válcích a chladiči motoru rovněž spasování hlavice si žádá patřičnou pečlivost,stejně jako usazení motorsticku.
Nevim proč, ale tato skupina mi vyšla o půl gramu těžší-
Váhy: trup 1,6 horní křidlo 0,9 dolní křídlo 0,6 kormidla 0,5 plováky 0,2 vzpěry 0,6 motor vrtule motor stick 2,
0
-
Nový oříšek M.7 je potažený vláknitým papírem Kashmír Trup 13 g/m křídla 9 g/m kormidla 6 g/m, Potah jsem zkoušel trochu vypnout nad parou zabralo to jen částečně, pak dost povolilo. Bude následovat velmi řídký napínák, pak orýsování křidélek a další napínák, na závěr zapon.Jsem zvědavý na bělání, u křídel ze shora by to nemuselo vadit.
0
-
Nový oříšek M-7 je hotový. Potah vláknitým papírem Kashmir a lakování je oproti kondezátoríku těžší o 1,5 g takže bez gumy je to celkem 10,5g. Myslím, že provedení v národních barvách je hezčí a snad těch 15% váhy navic model nezabije, ale zalétávání asi bude složitější.
Škoda, že ti neklaply ty barvy správně
Červená zespodu byla vlevo, zelená vpravo...

Červená zespodu byla vlevo, zelená vpravo...
0
- Jiří Doležel
- Reakce: 102
To by zas na funkci nemuselo mít až takový vliv, mě spíš překvapuje ta levotočivá vrtule, to máš Luboši schválně?
0
-
Pokud jde o barvy na křídlech ze spodu, pak se Steve podívej na dokumentaci - podklad je i na tomto vlákně.
Jirko levotočivá vrtule, to byl omyl. Jednak to bylo špatné při natáčení a hlavně při zalétávánim chybou bylo, že jsem ji hned navyhodil. Do Střelic jsem ji vzal omylem, první natočení bylo pak naopak a model po startu odcouval. Já blb pak venku s touto vrtulí model zničil. S pravotočivou model létal báječně a tu jsem pak našel v krabici, nyní je na novém modelu.Na letových vlastnostech se múže projevit nejen o 15% vyšší váha, ale také drsnější povrch vláknitého potahu.Ten kondenzátorík byl asi ideální, ale velmi křehký.
Jirko levotočivá vrtule, to byl omyl. Jednak to bylo špatné při natáčení a hlavně při zalétávánim chybou bylo, že jsem ji hned navyhodil. Do Střelic jsem ji vzal omylem, první natočení bylo pak naopak a model po startu odcouval. Já blb pak venku s touto vrtulí model zničil. S pravotočivou model létal báječně a tu jsem pak našel v krabici, nyní je na novém modelu.Na letových vlastnostech se múže projevit nejen o 15% vyšší váha, ale také drsnější povrch vláknitého potahu.Ten kondenzátorík byl asi ideální, ale velmi křehký.
0
Běžný postup různých "kopírovačů" - zrcadlení obrázků kvůli autorským právům.Lubomir Koutny píše: ↑23 bře 2025 10:01Pokud jde o barvy na křídlech ze spodu, pak se Steve podívej na dokumentaci - podklad je i na tomto vlákně.
To lze vytvořit cokoliv. Třeba...
Kresba není dokumentace, i když je mi jasné, že barevná fotka není k dispozici.
Taky jsem stavěl M-7.
Pokud jde o barvy na křídlech ze spodu, pak se Steve podívej na dokumentaci - podklad je i na tomto vlákně.
Není problém jako dřív, kdy bylo třeba listovat v literatuře, Google vyplivne cokoliv.
Za mě - asi (vzhledem k té absenci čb. fotek) docela vyhoví podklad ze stavebnic a pod. Co na to bodovači? Lze?
Nemám ... prostor to hledat, "na první dobrou" Google vyplivne M-5. A asi nelze počítat s tím, že u M-7 byly barvy jinak než na ostatních typech (pokud tam vůbec barvy byly). Dokonce oba konce červené...
0
-
Steve říká, že Macchi M,7 také stavěl, protože nexistuje barevná fotografie tak použil barevné schema podle kitu. Předpokládám, že stavěl běžný stíhací typ. kdežto já letoun se soutěže o Schneiderův pohár se zmenšeným rozpětím. Asi jeho minimaketa nebyla dvacetinka, protože barvy podle kitu by bodovači neuznali. Když jsem psal knihu Schneiderův pohár, tak jsem studoval barvy jednotlivých letounů a v roce 1921 bylo co sutěže přihlášeno 5 letounů Macchi M.7 a ty se od sebe velmi lišily barevně, například jeden celý červený se startovním číslem 1. Pravidla dvacetinek i oříšků řílají, že se u nás boduje podle předložené dokumentace.
Zůstává otazkou kde bych se svým oříškem měl soutěžit, když v kalendáři soutěží jsou jen dvě ve Hluku a pořadatel mne tam do soutěže odmítl přijmout.Takže snad jedině do Nizozemí, ale to je dost z ruky a dodnes ani nevíme jaké tam budou rozměry té nové haly, jaký strop atd.
Zůstává otazkou kde bych se svým oříškem měl soutěžit, když v kalendáři soutěží jsou jen dvě ve Hluku a pořadatel mne tam do soutěže odmítl přijmout.Takže snad jedině do Nizozemí, ale to je dost z ruky a dodnes ani nevíme jaké tam budou rozměry té nové haly, jaký strop atd.
0