Narážel jsem předevšm na ono"postavení z balzy"... O gumě tu samozřejmě nemůže být řeč, nejsem utopista.
Omlouvám se za OT - zvláště Triplanemu a jeho krásnému Fokkerovi, jen chci aby bylo jasno a taky se tu ještě pár řádky zastat svého méně létajícího NEsoutěžního Liliputa:
on totiž ten můj je postavený jak má být - trup lišta (ne balsový klacek) o celkové délce modelu 293mm (vážně v tabulce na výkresu s TTD to opravíte na 353 a je to v cajku? žasnu), ne s továrním kompletem vrtule - ale s hliníkovým ložem i s vrtulí z překližky (i když to podle Vás NELZE) a nemá balsový pylon (jaký pylon???), nemá žebírka z tvrdé balsy (? to došel v lesích smrk?) dle originálu (neměníte profil? haha - co Váš výkres?) a lomení fakt jen 25mm (ne 30 či 40mm). Ba ani kormidla nejsou balsová (hmmm) a nezapomněl jsem na výkližky ve všech rozích, apod. Prostě najít zde XX rozdílů by zvládlo každé dítě... Jen název modelu (a pravda rozpětí) zůstal stejný...
Ono vymazat z výkresu obligátní, leč zásadní tabulku materiálu úplně neznamená "nahradit nedostupné materiály" , navíc jste tím přišel o dost podstatnou informaci - podpis pana Ledviny s datumem 9.X.1943 (takže si myslím, že rok 1937 je fakt špatně).
Nebo mi vážně chcete tvrdit, že model na fotografii v MHM (s kooolečkami, uff) je identický s tehdy vydaným plánem? P víkendu - bude-li zájem, přidám fotky svého modelu, ať je k porovnání.
Nelítám soutěžně, nejsem členem SAM - ale mám svůj pohled (možná poněkud přísný, na Vás určitě) na pojem HISTORICKÝ MODEL. Přesto by mi bylo potěšením a přímo povinností Vás s takovýmto Vaším Liliputem nepřipustit do jakékoliv soutěže SAM !
Finální resume: vůbec si nemyslím, že by se měl stydět Váš žák v kroužku (pokud model stavěl dle Vašeho výkresu, neznaje originál - ale to vítězství by mi poté nechutnalo a nas.. bych byl na Vás), ale Vy určitě (przníte historický model, šíříte v tiskovinách bludy...). Ještěže žák většinou předstihne svého učitele, v to třeba doufat

PS: díky za trpělivost všem, tohle jsem napsat musel (ať víme s kým máme tu čest) a za odměnu přidám časem (jen co to vyhrabu) něco ze svých IPRO polomaket...
Zdroj uvedených příloh = právě ten linkovaný web SAM 78 http://www.sam78.cz , jen jsem přidal originál (a měl bych i jiné tunningy autora, chcete-li