Varování před nitroředidlem C 6000 Severochema

Modelářské vybavení, nástroje, pomůcky, připravky, stavební postupy, technologie a použité materiály

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Steve
Reakce: 46

Re: Varování před nitroředidlem C 6000 Severochema

Příspěvek od Steve » 02 pro 2023 16:04

Já letošní ProGold (Severochema) nemám, ale podle všeho "zlobí". Loňské je v pohodě ;-)
A tohle z Colorlaku předpokládám bez problému, zatím ale zůstane zavřené ;-)
0

Lubomir Koutny
Reakce: 32

Příspěvek od Lubomir Koutny » 24 lis 2024 15:13

Psal mi jeden modelýář, co pracoval v Indonésii, On si tam také létal a poškodil model, měl sebou vše potřebné z domu a tak opravpvel a naříkal, že mu to tam v tom vlku bělá, Na letišti mu domorodci poradili ať do ředidla naleje toluen, A ONO TO POMOHLO. Nevím jaké jsou u nás rozdíly c ceně acetonu a toluenu, zda někdo šidí receot aby ušetřil, nebo je to jen neschopnost pracovníků Severichemy, O dnešních odbornících v prodejnách nelze říci slušné slovo.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 12 úno 2025 17:14

Dkončuji stavbu dvacetinky Avia B-135 a zjistil jsem, že již nemám napínací lak ani ředidlo. Zašel jsem tedy do drogerie na Palackého a chtěl nitročedidlo na bezbarvé laky, pokud možno A000. ano zde máte C6000 výrobce Severochema, mohu dostat loňskou výrobní šarži? Bohužel, ta je vyprodaná. ale toto je stejné. Bphužel paní není, to letošní hrozně bělá. Paní byla komunativní a jí jí vysvětli naše problémy s ředidly i s kanagomem, Pane když si myslíte, že to šidí tím, že je tam nedostatek toluenu, tak já vám prodám toluen i když nemáte živnostenský list. kpoupil ksem tedy 1 litr toluenu za 100 Kč a byl zvědavý na výsledek. To ředidlo C6000 samozřejmě hrozně bělalo a tak jsem je zkusil míchat s toluenem 1:1 a stalo se, žádné bělání, Vzal ksem tubu starého mizerného kanagomu v modré tubě, co také bělá, vymáčnul jsem do malé lékovky, aby byla z poloviny zaplněna a pak ji dolil toluenem. stejný výsledek, bělání se ztratilo. Nehledejme problémy se šaržemi, výrobci a daty šarží, doplňte chybějící toluen a bude po problému.
Hprší je to s napínacím lakem, zašel ksem k Rajchárdovi, ano máme dva druhy ten starý je dobrý, vy lítáte pokoháky a lze z něj dělat mikrofilm, z toho nového to nejde, Vzal jaem su tedy ten starý, konzervička 0,2l za 160 Kč hrozná cena, ale ten nový šmejd stejné množství, stejná cena. Pro jistotu doma opět ředím toluenem.
0

Vyvel
Reakce: 2

Příspěvek od Vyvel » 14 úno 2025 09:10

Co se týká napínacího laku. Do RC Revue píše nějaký pan Kroufek a ten místo napínacího laku používá obyčejný Celolesk nebo Celomat a údajně to funguje. Osobní zkušenost nemám ale třeba někdo jiný ano tak se podělte. Každopádně cena je o něco příznivější.
0

caha54
Reakce: 10

Příspěvek od caha54 » 14 úno 2025 15:33

Zdravím všechny. Taky používám bezbarvý lesklý lak Celolesk C1037 šarže C 0000 pro lesklý nátěr celobalzových dílů pro následné stříkání barvou nebo natírání. Taky pro konečný nátěr potahu nosných ploch větších modelů potažených bílým nebo barevným vliesem. Nemá takovou smršťovací schopnost jako napínací lak ale u potahu vliesem to nevadí protože vlies se vypne žehličkou nebo horkovzdušnou pistolí či fénem a lakem se provede zalakování porézních otvorů ve vliesu. Velmi se tento lak osvědčil při lakování balzového kopyta na Mustanga P51B, kdy po několika nátěrech a jemném přebroušení každého nátěru dostanete sklovitý leský povrch kopyta. Ředidlo C 6000 ze Severochemy nepoužívám. Na malé modely si kupuju bohužel drahé ale osvědčené laky Nitrocoat napínací ,lepící a zaponový a k tomu i originální ředidlo Nitrocoat. Zatím se mi nestalo že by se mi na nátěru potahu tvořily bílé mapy. Ředidlo C 6000 používám jen pro praní štětce
0

Steve

Příspěvek od Steve » 14 úno 2025 18:00

Vyvel píše:
14 úno 2025 09:10
Co se týká napínacího laku. Do RC Revue píše nějaký pan Kroufek a ten místo napínacího laku používá obyčejný Celolesk nebo Celomat a údajně to funguje. Osobní zkušenost nemám ale třeba někdo jiný ano tak se podělte. Každopádně cena je o něco příznivější.
Co si vzpomínám, tak do toho přidával Kanagom 1:4, ale nevím přesně. Já mám napínací laky, co napínají a nebělají. To dělá ředidlo, ale také okolní podmínky (vlhkost, teplota, stáří ředidla - vyprchá třeba ten toluen, je to těkavá látka).... Vlhkost natáhne lak nad kritickou hranici třeba tím, že je již dříve otevřený skladován ve vlhku ve sklepě a pak to ředidlo už jen "dorazí"...
A jak tak čtu, tak spousta chemiků a výrobců by toho měla nechat a vrátit diplom, vždy so objeví nějaký nadčlověk, co jen tak citem vše vyřeší ;)
Celolesk i Celomat běžně bez problémů používám. Už je to snad deset let, co mi silně zbělal nátěr nějakým vrchním lakem a tehdy ještě platilo "přetři to ředidlem a ono to zmizí". A to se nestalo. A v mládí mi Kanagom bělal, když jsem venku navečer něco poškozeného slepil, doma pak nikdy.
Takže co člověk, to vlastní zkušenost - jen to necpat do prostoru jako jedinou a platnou pravdu. ;)
Raději se nezmiňuji, čím (úspěšně) už dlouhá léta lepím, zase by byl oheň na střeše, že to dělám špatně (ale nevím o tom 8-) ).
0

shark
Reakce: 4

Příspěvek od shark » 15 úno 2025 10:58

Na různá celobalsová házedla a vystřelovadla používám též Celolesk C1037 C 0000. Na papír staré zásoby napínacího a zaponu. Na lepení stařičký lepící ještě z Husákových zásob, barva i konzistence akátového medu :D Ředidlo ProGold, starší...

Až budu velkej a budu mít čas, chci zkusit celobalsové plochy gelovým polyuretanem :?:

"Nějaký pan Kroufek" je známý modelář, autor mnoha článků o všem létajícím, psal ještě do Modeláře, když to nebyl plastikový Modelář ;)
0

Steve

Příspěvek od Steve » 15 úno 2025 15:53

"Nějaký pan Kroufek" je známý modelář, autor mnoha článků o všem létajícím, psal ještě do Modeláře, když to nebyl plastikový Modelář ;)

Nosný prvek časopisu, když už byla půlka článků jeho, tak byl také "kroj" nebo "JaKr".
Ale celkem má občas dobré upoutávky na výrobky z Lídlu a z "nejmenovaného Ostravského e-shopu". Tedy z modelářského hlediska.
Dát Kanagom do Celolesku může být řešení, zlepší se lepivost a ekonomicky je to lepší varianta. I tak stojí "nulaosmička" či kolik kilogramů přes tři stovky. Já mám napínák z Colorlaku i nějaký italský mix obojího, vypínák už nepoužívám, nebo minimálně. To právě řeším tím Celoleskem nebo Celomatem. A na to pak třeba podle typu modelu Sportakryl.
Ten gelový polyuretan je co?
To je možná lepší lodní lak.
A nebo jednosložkový epoxid? Ten měl Radek na svém Mišmaši, myslím ;)
0

Vyvel
Reakce: 2

Příspěvek od Vyvel » 17 úno 2025 12:46

Omlouvám se panu Kroufkovi, v žádném případě jsem nechtěl aby můj příspěvek vyzněl, že někoho podceňuji nebo neuznávám. Na svoji obhajobu můžu říct jen tolik, že nemůžu znát všechny. Nicméně některé jeho rady a triky, včetně doporučení na věci z Lídlu využívám, protože opravdu fungují.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 18 bře 2025 20:15

Tak jsem si myslel, že problém bělání jsem vyřešil toluenem- Ano již to nebělá, ale také nelepí !!!
Asi toho toleuenů mělo být meně
0

Odpovědět