Gramová váha

Modelářské vybavení, nástroje, pomůcky, připravky, stavební postupy, technologie a použité materiály

Moderátoři: Vladimír Alfery, Pavel Stráník

hopa
Reakce: 0
Příspěvky: 22
Registrován: 19 pro 2010 11:27
Bydliště: Brno

Gramová váha

Příspěvek od hopa » 16 led 2011 19:16

V modelářském kroužku, při příležitosti výroby halových letadel, jsem viděl strunovou - gramovou váhu pana Koutného. Říkal jsem si, že by se taková váha mohla v budoucnu hodit. :P Začal jsem hledat inspiraci i po internetu, no nic jsem nenašel :cry: , a to ani u strejdy Googla. Tak jsem se do toho pustil po paměti a dopadlo to takhle :

http://palho.rajce.idnes.cz/Gramova_vah ... vavaha.jpg
http://palho.rajce.idnes.cz/Gramova_vaha/#sponky.jpg

Váha je z balsy 5mm, kousku špejle a kytarové struny H. Stupnice je nakreslená na proužku tvrdého papíru, za pomoci laboratorních závaží. Vše jsem lepil Herkulesem a něco málo jsem si pomohl vteřinovým lepidlem.
Ve spodní části je vyříznutý malý hranol, který váhu stabilizuje. K váze ho poutá vsazený ( přilepený ) magnet. Magnet je jakási hmota dělitelná ostřejším nožem, kterou jsem měl bez užitku v šuplíku už nějakou dobu. Na druhé straně ( ve váze samotné ) jsou vsazené kancelářské sponky do koně.

Rozhodně nechci tvrdit, že moje váha je ta nejlepší a správná. Určitě se mezi modeláři najde spousta takových udělátek. Jen se špatně hledají, když se chce někdo poučit u kolegů. :lol:

Jaké jsou Vaše váhy ? Co se Vám osvědčilo ?
0

seawindttt
Reakce: 0
Příspěvky: 205
Registrován: 11 lis 2010 00:12
Bydliště: Bor

Re: Gramová váha

Příspěvek od seawindttt » 16 led 2011 20:26

Chceš Váhu? Tu mám otestovanou !
http://www.hypermotoshop.cz/merici-pris ... talni-vaha
0

Hugo
Reakce: 0
Příspěvky: 1403
Registrován: 05 úno 2010 12:34
Bydliště: Praha

Re: Gramová váha

Příspěvek od Hugo » 16 led 2011 21:51

Pěkná řemeslná práce, ale asi bych používal tu elektronickou. Sám požívám elektronickou - rozsah 0,01g - 50g. Ale tahleta http://www.hypermotoshop.cz/merici-pris ... talni-vaha vypadá moc dobře. M.
0

seawindttt
Reakce: 0
Příspěvky: 205
Registrován: 11 lis 2010 00:12
Bydliště: Bor

Re: Gramová váha

Příspěvek od seawindttt » 16 led 2011 22:52

Pokud by je něměl,napiště mu na mail. Já bral čtyři klukům a všechny vážili stejně ! Mívá je i na aukru v aukcích.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 3
Příspěvky: 1342
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Gramová váha

Příspěvek od Lubomir Koutny » 17 led 2011 16:15

Koukám, že ta Holubova stupnice u váhy nemá nulu. Proč ? Pro vážení halových modelů je hodně hrubá. Ono to chce tak maximální rozsah do 2,5 g a ocejchování alespoň po desetinách. Já těch pérových vah mám 5. První do 0,5 g na vážení jednotlivých dílů pokojáků a gumiček pro modely LRS. Druhou do 4 g. třetí do 7g, čtvrtou do 15 g a pátou do 25 g.

Ta elektronická váha je za velmi rozumnou cenu. Já něco podobného, ale s přesností jen 0,1g a rozsahem do 250 g, jsem koupil před pár roky za 1000 Kč....Nicméně mám dotaz, je možné z takové váhy mimo údajů na displeji vyvést tyto údaje do počítače ? Ti přemýšliví již jistě tuší kam mířím.

Ano, testovací stand na gumu. Moje představa je taková, že nominální smyčku tedy cca 250 mm dlouhou natočím a zavěsím do standu tak, že přední strana bude mít aerodynamicky brzděné vytáčení s tachometrem otáček, které budou nanášeny na Xovou osu diaghramu, zatím co zadní otočná osa bude přes rameno tlačit na takovou piezoelektrickou váhu a takto měřit kroutící moment při vytáčení a ten přenášet na Ylonovou osu diagramu přesně v závislosti na vytáčených otáčkách. Kdysi jsem to chtěl řešit mechanicky-analogově, dnes jsou jiné možnosti.
Takto nejenže dostaneme naprosto exaktní porovnání jednotlivých šarží nových gum, ale toto může být uvedeno jako moment v newtonmetrech a práce v joulech a ne nějakých Koutného jednotkách. Počítač vždy nakreslí celý diagram vytáčení, spočítá celkovou akumulovanou práci získanou z toho svazku. Samozřejmě, že toto se může archivovat a po čase onen svazek znovu otestovat a tak zjistit, jak se ta, která guma mění v závislosti na jejím stárnutí.
Stručně řečeno : Měřením k vědění !
Doufal jsem, že se mi nabídne ke spolupráci nějaký odborník na elektroniku. První problém, který já i kyž také dráteník ale silnoproudař, neumím řešit je podívat se na tu váhu, zda je možné paralerně (mimo připojení displeje, které tam je) vyvést ta data o váze - v našem případě již momentu, na CP tak, aby to bylo kompatibilní. Snímač počtu otáček není problém, to má i Jakeš na své vrtačce.
Doufám, že se ozve někdo z mladíků gumičkářů, sběhlý v oboru. Pokud ne, pak zde znám jediného člověka - všeuměla Štefana Gašparína.
0
Naposledy upravil(a) Lubomir Koutny dne 19 led 2011 09:37, celkem upraveno 2 x.

Hugo
Reakce: 0
Příspěvky: 1403
Registrován: 05 úno 2010 12:34
Bydliště: Praha

Re: Gramová váha

Příspěvek od Hugo » 17 led 2011 17:04

Teda pane Koutný, pokud tutot myšlenku dotáhnete do konce, tak klobouk dolů...
M.
0

hopa
Reakce: 0
Příspěvky: 22
Registrován: 19 pro 2010 11:27
Bydliště: Brno

Re: Gramová váha

Příspěvek od hopa » 17 led 2011 18:17

Díky za příspěvky na téma váhy a vážení.

Dokreslit nulu na stupnici není problém. :D Už je tam. 8-)
Když jsem váhu dělal, uvažoval jsem rozpětí 1- 5 gramů. Je to jen otázka volby. Jiné - další váhy mohou mít jiné rozpětí. I tak děkuji za názor. ;)
0

shark
Reakce: 1
Příspěvky: 551
Registrován: 20 úno 2010 20:39
Bydliště: Odolená Voda

Re: Gramová váha

Příspěvek od shark » 17 led 2011 18:30

Něco málo k váhám: taky mám digitální, rozlišení 0,1g, docela mi stačí. Dřív jsem si půjčoval od táty z práce laboratorní digitálku s přesností na tisícinu gramu. To už je spíš k nas...., páč dva vrtulové listy nikdy nedostanete na přesně stejnou hmotnost.
Někde mám i kalibrační závaží, jedna obyč a druhá přesná, laboratorní. Rozdíly v jejich hmotnostech jsou docela podstatné! Na ta laboratorní se nesmí sahat rukou, jen pinzetou! I pot z rukou jejich hmotnost ovlivňuje! Takže o přesnosti závažíčky ,,kalibrované" strunovky si nedělám iluze.
No a pokud si položíte závaží na přesné digitální laboratorky ( 30 000,-czk) a na digitálky za 200,-,budete docela překvapeni.
Ale pro minimaketářské účely docela stačí. A ty levné mají ještě jednu nectnost- funkci tára, nebo jak se to jmenuje. Prostě třeba vážení epoxy- nalijete pryskyřici, vynulujete, přidáte tužidlo. V tomhle jsou dost nepřesné.
0

discobolos
Reakce: 1
Příspěvky: 1072
Registrován: 09 úno 2010 19:20
Bydliště: Ostrava

Re: Gramová váha

Příspěvek od discobolos » 17 led 2011 18:35

Nemám to ověřeno (doma kouknu na svoji váhu), ale v této cenové kategorii téměř určitě výstup na počítač nebude :cry: .
Chtělo by to jedině elektronika, který by z konkrétního typu váhy dokázal data "vysosat". Bohužel dnešní digitální technika je stavěna na čipech, z kterých se jakékoli výstupy téměř nedají vydolovat. Jedině výstup na display přes převodník zkusit upravit na pro počítač čitelné údaje. Dalším krokem by asi muselo být napsání programu, který by tato data dokázal zpracovat.
Zkusím se dotázat švagra, který trochu experimentuje s jednočipovými procesory a programování je jeho denní chleba.
D
0

discobolos
Reakce: 1
Příspěvky: 1072
Registrován: 09 úno 2010 19:20
Bydliště: Ostrava

Re: Gramová váha

Příspěvek od discobolos » 17 led 2011 19:06

Tak jsem mluvil se švagrem. Jde to, ale ....
Základním problémem jsou, jak říká Felda, člověkohodiny. Tedy chce to čas na jakýsi vývoj. Samotný materiál by asi nebyl nijak drahý, mikroprocesor vyjde na 100 Kč, váha na 240 Kč, připočtu-li něco dalšího, tak do 1000 Kč se vejdeme. Ale to co je dnes nejdražší, lidská práce, ta by vyšla na tak 5-10 tis. O nikom, kdo by to dnes dělal "pro potěšení" bohužel neznám. Švagr sám nestíhá to, co by rád dokončil :( .
Zkusím ještě nějaké další kamarády, ale moc šancí tomu nedávám :cry: .
D
0

Hugo
Reakce: 0
Příspěvky: 1403
Registrován: 05 úno 2010 12:34
Bydliště: Praha

Re: Gramová váha

Příspěvek od Hugo » 17 led 2011 21:29

Tak to prodávejte F1B-čkařům, F1D-čkařům z celého světa, tohle je podle mě unikátní záležitost. atd. M.
0

seawindttt
Reakce: 0
Příspěvky: 205
Registrován: 11 lis 2010 00:12
Bydliště: Bor

Re: Gramová váha

Příspěvek od seawindttt » 17 led 2011 21:44

No já už myslel alespoň na stand na nastavení vrtule-tahu-úhlů abych toto nemusel "hádat" v hale a laborovat .
0

Odpovědět