Netuším, jesti na Trnávce v osm ráno skutečně foukaly jen dva metry, jak píše LK. U nás o půl sedmé foukalo fest, měřák jsem neměl, ale pod pět to nebylo. I cestou jsem sledoval bílé spodní strany listů a ohnuté stromy. Stejně tak poprchalo do půl cesty, pak už vůbec, takže jsme doufali, že se to vylepší a když ne, tak co? Nejde přece o nic, uděláme si alespoň výlet. To jsem psal už ve čtvrtek a nic se na tom nezměnilo
Bohužel, když jsem v pátek večer sáhl po Čihákovi, do kterého jsem po brněnském téměř požáru zhotovil několik sad nových článků, zjistil jsem, že přece jen brněnské vítězství stálo život pohonnou jednotku. Na výměnu a vyzkoušení už nebyl čas, další model potřeboval přes veškerou snahu a ponocování (denně do půlnoci, jedné hodiny a pak do práce) ještě pár hodin, musel jsem vzít jen RC DH-2. Málem jsem tak ohrozil starty dvou dalších soutěžících (Martina a Tondu), kteří se připravili zodpovědněji. Málem jsem si to od Tondy schytal
No a stejně prý byl (podle LK) Čihák už starý....
Návrh létat a pak bodovat měl výhodu v tom, že bodovači by měli podstatně méně práce, možná by nebylo pak co bodovat. Ale většina byla proti, stačilo, že obodované modely mohly hned na start. V tomto absolutně nechápu LK - vzhledem k tomu, že o model přišel by se vlastně ani neumístnil, pokud by se mělo bodovat "až pak". Neměl by co předložit. No a názor, že kdo je proti, tak má IQ tykve, to už snad každý posoudí sám. Tento způsob diskuze, že kdo má jiný názor, toho je potřeba zesměšnit, shodit a urážet se tady, bohužel, už zabydlel. Naštěstí je to ale vyjímka. I tak je to škoda, ale na všechno nikdy nebude jednotný názor, ale to neznamená, že názor ostatních je vždy špatný. Jak píše F.Rochefoucauld:"Nejvíce se mýlí ti, kteří si nepřipustí, že by se mohli někdy mýlit".
Nevím, kdo byl onen mluvčí "Demokratické strany-nezúčastněný kibic, který nedorazil".... No a: další Petr Fajtl nelétal, ...to "další" mělo snad znamenat, že jsem "další kibic"...?
Ano, nelétal jsem, počasí skutečně mé DH-2 nepřálo. Nepotřeboval jsem nikomu nic dokazovat, sám sobě už vůbec ne a tak jsem ji nechal v klidu. Stavěl jsem ji pro radost a ne pro nějaké dokazování. Rozumný člověk pochopí, že dát dvouplocha o této velikosti a hmotnosti 230g do takového (zejména turbulentního) větru je naprostý nesmysl. S RC létali jen soutěžící se stíhačkami čistých tvarů, kromě Martina, který to bral jako čistou recesi a "šel do toho" s lehoučkým Farmanem. Ten rozhodně necouval, byl spíš hříčkou turbulentních poryvů. Další dva modely z období WWI zůstaly, stejně jako můj, v autech.
Napsat něco o příliš větrném počasí a naplákat, že nikdo nelétal je protimluv.
Pouze jsem se utvrdil, že něčí touha stát za každu cenu na bedně je strašně svazující.
Vítr se nějak dramaticky nezhoršoval, resp. foukal stále zhruba stejně silný, neletecký. Naopak, začalo se projasňovat a byla šance, že bude alespoň hezky, snad se i vítr po krátké přeháňce uklidní.
Bohužel se tak nestalo. No co už, vlastně jsme s tím stejně počítali
Přesto nelituji, že jsem tomu věnoval nemalé úsilí (zbytečně? ne... ), udělali jsme si krásný výlet, setkali se s báječnými lidmi v komorní atmosféře, pokochali se přehlídkou NATO, natěšili se prohlídkou modelů ostatních modelářů a zase se vydali domů. Pokochali jsme se Beskydami, okoukli Rožnov i Frenštát, cestou ocenili krásný západ slunce u ValMezu.....
Obdivuji Tomáše, Martina i Roberta, že jeli takový kus. Jestli zbytečně, to je na jejich hodnocení, osobně si myslím, že je to zase až tak netrápilo.
Jsem samozřejmě rád, že jsem potkal i ostatní.
Všichni jsme věděli, jaké počasí bude (někteří už od prázdnin). Takže bylo na nás, jestli dojedeme nebo ne, nikdo nás nenutil
Obdivuju Dušana (i jeho spolupracovníky) za trpělivost a snahu, která ne vždy (vlastně málokdy) bývá oceněna.
Takže za sebe slibuju, že příští rok dovezu opět dva modely do sifonů/elekter a něco do RC. Co to bude vlastně ještě nevím, ale rozhodně něco ano. A pokud bude opět neletově, bude to můj problém, rozhodně mi nějaký řadový soutěžící nemusí vytýkat, že jsem neletěl.
Takže Dušane - Díky, bylo to fajn a těším se příští rok!