Statické hodnocení minimaket ze stavebnic
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Re: Statické hodnocení minimaket ze stavebnic
Přátelé, je jaro, svítí sluníčko, zkameněliny jsou ještě daleko, navrhuji, abychom se na Openscale 2014 setkali, zasoutěžili si podle stávajících pravidel - kde stavebnice nejsou zapovězeny, pak dáme hlavy dohromady a uvidí se.
Co se týká stavebnic, já mám ze stavebnice postaveného Raidena a jsem s ním spokojený. Mám od Dielse těch stavebnic víc, ale zatím nemám motivaci je stavět jinam, než do zahraničí na F4D, protože jsou v měřítku 1/24. Jsou to skvělé stavebnice, s Guillows se nedají vůbec srovnávat (taky jsem z ní stavěl). Až Tonda dá do oběhu svou stavebnici 1/20, hned si ji koupím (doufám, že to někdy nastane!).Zkusím ji sestavit se synem. Se stavebnicema, i 1/24, se dá v současnosti létat v Panenském Týnci na soutěži minimaket, kde Ondra Krucký coby pořadatel, vypisuje volné měřítko. Tam jsem si s Raidenem soutěžně zalétal min. rok, stejně jako Adam Jeník se svým Vindicatorem 1/24.
Do budoucna jsem ochoten své stavebnice přivézt i na Openscale a tam je hodit mimo kategorie do vzduchu, nebo pokud bude třeba kategorie stavebnic tak stejně taktéž. V tuto chvíli budu rád za každý nový model, co se na soutěži objeví, ať už je ze stavebnice, nebo z půdy, nebo od strýčka, nebo sejmutý z pracovní desky. M.
Co se týká stavebnic, já mám ze stavebnice postaveného Raidena a jsem s ním spokojený. Mám od Dielse těch stavebnic víc, ale zatím nemám motivaci je stavět jinam, než do zahraničí na F4D, protože jsou v měřítku 1/24. Jsou to skvělé stavebnice, s Guillows se nedají vůbec srovnávat (taky jsem z ní stavěl). Až Tonda dá do oběhu svou stavebnici 1/20, hned si ji koupím (doufám, že to někdy nastane!).Zkusím ji sestavit se synem. Se stavebnicema, i 1/24, se dá v současnosti létat v Panenském Týnci na soutěži minimaket, kde Ondra Krucký coby pořadatel, vypisuje volné měřítko. Tam jsem si s Raidenem soutěžně zalétal min. rok, stejně jako Adam Jeník se svým Vindicatorem 1/24.
Do budoucna jsem ochoten své stavebnice přivézt i na Openscale a tam je hodit mimo kategorie do vzduchu, nebo pokud bude třeba kategorie stavebnic tak stejně taktéž. V tuto chvíli budu rád za každý nový model, co se na soutěži objeví, ať už je ze stavebnice, nebo z půdy, nebo od strýčka, nebo sejmutý z pracovní desky. M.
0
-
- Reakce: 14
Koukám Martine, že jsi to pojal jako správný psycholog/psychiatr.
Tak nějak na všem najít něco pozitivního, naopak to negativní rázně odhodit
.
Budeš dvorním psychologem naší minimaketářské komunity
.
Ale teď vážně. Taky mám pocit, že se tady řeší prkotiny. Já jako jeden z pořadatelů rád uvítám na soutěži každý model, který alespoň trochu maketu připomíná. Je pak na bodovačích, aby míru maketovosti zhodnotili.
Srovnáme-li hodnotu cen na soutěžích s hodnotou prostředků a hlavně času, který tomu většina z nás věnuje, asi je celkem zbytečné dohadovat se tolik o nějakých stavebnicích a penalizacích. I já jsem soutěživý typ, ale už jsem trochu naočkovaný lidmi zvnějšku, kterým naše tahanice připadají lehce absurdní
.
Dokud nebudou stavebnice masovou záležitostí (a zatím jsem to zaznamenal jen u kategorie RC-min v Trnávce, a to ještě díky tomu, že Tonda zapojil celou rodinu, aby soutěž vypadala jako soutěž a měla alespoň 5 soutěžích), vůbec bych to neřešil.
Felda nechť mi promine ...
Dušan
Tak nějak na všem najít něco pozitivního, naopak to negativní rázně odhodit

Budeš dvorním psychologem naší minimaketářské komunity

Ale teď vážně. Taky mám pocit, že se tady řeší prkotiny. Já jako jeden z pořadatelů rád uvítám na soutěži každý model, který alespoň trochu maketu připomíná. Je pak na bodovačích, aby míru maketovosti zhodnotili.
Srovnáme-li hodnotu cen na soutěžích s hodnotou prostředků a hlavně času, který tomu většina z nás věnuje, asi je celkem zbytečné dohadovat se tolik o nějakých stavebnicích a penalizacích. I já jsem soutěživý typ, ale už jsem trochu naočkovaný lidmi zvnějšku, kterým naše tahanice připadají lehce absurdní

Dokud nebudou stavebnice masovou záležitostí (a zatím jsem to zaznamenal jen u kategorie RC-min v Trnávce, a to ještě díky tomu, že Tonda zapojil celou rodinu, aby soutěž vypadala jako soutěž a měla alespoň 5 soutěžích), vůbec bych to neřešil.
Felda nechť mi promine ...
Dušan
0
-
- Reakce: 38
Ano, souhlas, takového nějakého erudovaného psychiatra/psychologa bychom fakt potřebovali:
http://www.youtube.com/watch?v=tU9pvG76jcE
http://www.youtube.com/watch?v=tU9pvG76jcE
0
-
- Reakce: 32
Psycholog/psychiatr pro minimakety ? Znám jednu vynikající psycholožku a ta řekla, že každý psycholog by měl mít svého psychiatra.
Bral jsem to tehdy jako dobrý vtip. S odstupem času však vidím, že měla pravdu, jisté příznaky její mírné paranoi to potvrzují.
Bral jsem to tehdy jako dobrý vtip. S odstupem času však vidím, že měla pravdu, jisté příznaky její mírné paranoi to potvrzují.
0
S tou paranoiou pozor, pane Koutný, je to nakažlivé!
Kéž bych mohl používat tarasnici
, nebo alespoň laserové minidělíčko....
M.

Kéž bych mohl používat tarasnici

0
-
Děkuji za upozornění, i když to prý (podle jiných odborníků) není nakažlivé a postihuje to již zde zmíněnou profesi, tak se již pro jistotu nějakou dobu držím stranou...Inu co expert, to jiná diagnóza. že ano? !!!
0
Kupim, hotovy zalietany model 1/20, idealne s bodovacim listkom do tretieho miesta v statike a samozrejme s odskusanym let.maxom, podmienka nesmie byt zo stavebnice ... idealne z ukrainy alebo ruska tam maju najlepsie veci, my co lietame F1ABC...E .. J az...PQ... to vieme to je jasne ... zn. rychle a bez penalizacie ...@
0
lekvar píše:Kupim, hotovy zalietany model 1/20, idealne s bodovacim listkom do tretieho miesta v statike a samozrejme s odskusanym let.maxom, podmienka nesmie byt zo stavebnice ... idealne z ukrainy alebo ruska tam maju najlepsie veci, my co lietame F1ABC...E .. J az...PQ... to vieme to je jasne ... zn. rychle a bez penalizacie ...@

0
Kupim...
tak se stav, i když už v Klecanech nebydlíš
Je mi jasné, že je ten příspěvek myšlen s nadsázkou, ale moc jsem ho nepochopil.
1) vůbec by mi nevadilo, kdyby si někdo koupil hotový model 1:20, nebo ho od někoho dostal, dokončil model rozestavěný někým jiným, atd...
2) myslíš, že koupí modelu F-1....... z Ukrajiny nebo Ruska automaticky začneš vyhrávat soutěže? Velký omyl, o tom modelu musíš něco vědět, musíš vědět, jak ho používat a kdy ho ,,tam" hodit, jak ho vlekat a vystřelit, jinak máš jen drahou hračku. Platí to i pro bod 1. Co potom kupování pouze dílů, třeba hlavic nebo časovačů a stavba vlastního modelu za použití těchto částí? To je správné nebo špatné?
Mimochodem, u plastikářů se toto občas děje, totiž chlubení se modelem postaveným na zakázku, ale pokud někomu stojí za to, aby dal cca 5000czk za model a pak s ním vyhrál pohár za 56czk a stavebnici za 500czk, je to jeho věc. To je ale trochu jiný případ, než minimakety.
tak se stav, i když už v Klecanech nebydlíš

Je mi jasné, že je ten příspěvek myšlen s nadsázkou, ale moc jsem ho nepochopil.
1) vůbec by mi nevadilo, kdyby si někdo koupil hotový model 1:20, nebo ho od někoho dostal, dokončil model rozestavěný někým jiným, atd...
2) myslíš, že koupí modelu F-1....... z Ukrajiny nebo Ruska automaticky začneš vyhrávat soutěže? Velký omyl, o tom modelu musíš něco vědět, musíš vědět, jak ho používat a kdy ho ,,tam" hodit, jak ho vlekat a vystřelit, jinak máš jen drahou hračku. Platí to i pro bod 1. Co potom kupování pouze dílů, třeba hlavic nebo časovačů a stavba vlastního modelu za použití těchto částí? To je správné nebo špatné?
Mimochodem, u plastikářů se toto občas děje, totiž chlubení se modelem postaveným na zakázku, ale pokud někomu stojí za to, aby dal cca 5000czk za model a pak s ním vyhrál pohár za 56czk a stavebnici za 500czk, je to jeho věc. To je ale trochu jiný případ, než minimakety.
0
Westwings (http://www.westwings.co.uk) nabízejí několikero řad stavebnic, některé se vejdou do stávajících pravidel (1:18). Příkladem je Spitfire Mk 22/24, Hawker Hart, Do-335, D.H.Puss Moth (zatím mám v kostře). Zatím nejsou vyřezávané laserem, Diels bude lepší (neměl jsem v ruce), Guillows horší (vyzkoušel jsem) ... .
Nepochybně se musí "dokončit" - třeba u Spita doplnit podélníky (rozhodnout se, zda je zapouštět nebo nezapouštět do přepážek), dodělat pětilistou vrtuli ... práce a možností jak model postavit je docela dost.
No a kdyby se stavebnice nehodnotily dohromady se dvacetinami a odpadlo měřítko, takže by se zlegalizovalo
i 1:24, tak by výběr byl vcelku široký. V dostupnosti nevidím problém, navíc jsou i další výrobci stavebnic, které jsem nejmenoval.
Nepochybně se musí "dokončit" - třeba u Spita doplnit podélníky (rozhodnout se, zda je zapouštět nebo nezapouštět do přepážek), dodělat pětilistou vrtuli ... práce a možností jak model postavit je docela dost.
No a kdyby se stavebnice nehodnotily dohromady se dvacetinami a odpadlo měřítko, takže by se zlegalizovalo

0
-
- Reakce: 38
Když jsem tohle vlákno zakládal, vůbec jsem neměl na mysli současný stav, kdy stavebnice v odpovídajícím měřítku nejsou, respektive snad jich pár bude, ale všechno je to klasická krabička s pár destičkami materiálu, v lepším případě předseknuté či vylaserované díly - prostě rozsyp. To není důvod vůbec řešit, osobně bych takovou stavebnici viděl spíš jako něco co mi práci přidá než ulehčí
. Šlo mi primárně o to co na nás chystá Tonda - na jeho stavebnicích opravdu není na statice skoro co brát - teda soudím podle Moráka kterého jsem měl možnost bodovat a zatím nemám důvod pochybovat že u dalších stavebnic od něj to bude moc jiné. Pravda je to zatím ještě neaktuální, ale zastávám názor kdo je připraven není překvapen, proto jsem to tu rozdmýchal.

0
-
Není problém, pokud je to myšleno vážně. Po OPENSCALE je možné si vybrat a na ceně se rozumně dohodnout.
0