26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Diskuze k minimaketářským soutěžím, setkáním a akcím

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Pavel Stráník
Reakce: 33
Příspěvky: 1179
Registrován: 28 pro 2009 22:46
Bydliště: Brno

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od Pavel Stráník » 27 kvě 2018 17:56

Je o mě všeobecně známo, že na chválení moc nejsem, ale Kamil si pochvalu fakt zaslouží. Předně za to, že nenechal Openscale zhynout, pak za to jak chlapácky se všeho zhostil - od příprav po zpracování výsledků a rozdání cen - a v neposlední řadě za to jaké objednal počasí. První ročník je samozřejmě pro pořadatele nejhorší, pak už jednou roztlačená kára jede a jen se koriguje její pouť. Takže příští ročník jen lehce vycizelovat drobné nedostatky a přihlédnout k přáním soutěžících (ta anketa nebyl až tak špatný nápad, jako že podobné hodnotící formuláře fakt nemusím).
0

Dušan Sedlár
Reakce: 2
Příspěvky: 59
Registrován: 20 říj 2014 07:20
Bydliště: Trnava, SK

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od Dušan Sedlár » 27 kvě 2018 20:58

Ale musím sa pridať aj ja. Vďaka usporiadateľovi a kolektívu časomeračov a pomocníkov. Bola pohoda, aká už dlho nebola, resp. akú som dlho nepociťoval Cítili sme sa fajn na Openscale 2018.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od Lubomir Koutny » 27 kvě 2018 23:14

Vidím zde chválu OPENSCALE 2018, ano fantastické počasí, nádherné lety v termice.....Bohužel zdravotní stav mi nedovolil ani odlétat old-timery a Shneiderův pohár, tedy soutěže ke kterým jsem se původně přihlásil. Takže pouze jsem pomohl s měřením a opravou modelů žáků při jejich soutěži a v neděli ráno na dvě hodiny to byla paráda. Odpoledne jsem mailem požádal Kamila o kopii výsledkovky :

Ahoj Kamile,
přijmi gratulaci k úspěšnému zvládnutí organizace celé soutěže. Počasí bylo přímo fantastické, termika v neděli ráno parádní a podle toho i výkony. Škoda jen, že jak říkal Ján Kuchta, tak bodovačů dvacetinek bylo snad více, než soutěžících. Nechápu proč nepřijeli experti z Prahy, ti kteří především jako "Demokratická většina" prosadili Alferyho pravidla. Ta bohužel zcela ubila zájem žáků o tuto kategorii, kde jsou ty doby, že na OPENSCALE bylo 10 žáků a 5 z nich létalo s Do- Komet....
18_Kometi.jpg
18_Kometi.jpg (134.3 KiB) Zobrazeno 4325 x
0

vladouch
Reakce: 30
Příspěvky: 106
Registrován: 28 srp 2015 07:16

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od vladouch » 28 kvě 2018 04:22

S posledním bodem nemohu souhlasit. Neb od 20 prosince bylo avizováno, že žákovská kategorie se léta bez statického hodnocení. Tudíž mohli přijít s čímkoliv co patří do kategorie M-min.
2 Obrázek 2 Obrázek

Vyvel
Reakce: 2
Příspěvky: 358
Registrován: 05 úno 2010 21:59
Bydliště: Říčany u Brna

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od Vyvel » 28 kvě 2018 11:41

Musím pogratulovat Kamilovi k úspěšnému organizačnímu zvládnutí soutěže a doufám, že mu to nějaký rok vydrží.

Co se týká množství žáků s dvacetinkou, nevidím to do budoucna o moc líp. Už vloni jsem měl jednoho žáka a letos byl zase jeden takže setrvalý stav.Fakt je, že i když pro ně bylo zrušeno statické hodnocení tak si myslím, že není v jejich silách při začátku kroužku v září postavit nějakého papíráka pro seznámení s tím, jak a proč to letí, následuje model P30 do dubna, kdy se létají přebory pro kvalifikaci na MČR a ještě dvacetinku nebo oldtimera do konce května. Pokud žáček není zcela zažraný do modelaření a staví ve volném čase doma tak to podle mě nemůžou stihnout. Když to porovnám s tím, když jsem chodil do kroužku já tak po papíráku a Prckovi jsme postavili P3, protože v listopadu byla soutěž v Novém Meste nad Váhom a do května Aerosporta ze stavebnice. Přes letní prázdniny jsme všichni stihli postavit další dvacetinku Musketeera a ti šikovnější i nějakého jednoduchého oříška. Chápu, že P30 jsou "masově" létanou a hodnocenou kategorií, přitom můžou být relativně jednoduché takže i ti méně šikovní je zvládnou postavit a zalétat. Taky to líp vypadá, když se vykáže, že se tolik členů kvalifikovalo na MČR a tam třeba i uspělo. Jako podpůrný argument při jednání o rozpočtu na další rok je to nutné něco takového mít. Bohužel s dvacetinkami nebo oldtimery tohle nezíská nikdo. Takže podle mě je jediná šance na získání většího počtu žáků pokud ti kroužkový druhoročáci, kromě P30, kterou by měli zvládnout už bez pomoci doma, postaví dvacetinku v kroužku. Pak je šance.
0

shark
Reakce: 4
Příspěvky: 708
Registrován: 20 úno 2010 20:39
Bydliště: Odolená Voda

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od shark » 28 kvě 2018 12:14

Luboši, za to, že kluci z kroužků nestaví dvacetinky, opravdu nemohou "Hoši z Prahy".

Pavel to shrnul naprosto přesně, přidal bych ještě jistý podíl nešikovnosti dnešních mladých (dokáže třeba dnes osmiletý kluk vyřezat lodičku z kůry?) a hlavně spousta jiných lákadel.
Staré časy se prostě už nevrátí, s tím se smiř. Musíme být rádi za to co je, že kluci postaví alespoň tu Pé-třicítku. Chtít po nich minimaketu...je to složité na postavení, nic moc to nelítá...to je spíš na odrazení modelářských adeptů.

Jinak je fajn, že se akce povedla, včetně počasí, a přeji všem minimaketařinou postiženým, aby OPEN nezhynulo a fungovalo i nadále ;)

(Jo, a "Hoši z Prahy" už vůbec nemůžou za to, že Brno se opevňuje před nájezdníky ze všech stran, obzvlášť před věrozvěsty, kteří chtějí přijet po D 1 :lol: :lol: :lol: )
0

discobolos
Reakce: 14
Příspěvky: 1466
Registrován: 09 úno 2010 19:20
Bydliště: Ostrava

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od discobolos » 28 kvě 2018 14:42

Kamil to opravdu pojal odpovědně, a tak se jeho důkladná příprava zhodnotila.

I já byl před první mnou organizovanou soutěží dost nervózní. Sice jakousi zkušenost jsem měl s klasickou "volňáskářskou" soutěží (házedla, A-3), ale makety jsou přece jen specifikum trochu jiného ražení.

Naštěstí je ještě v Brně pár ochotných "bafuňářů", kteří vypomohli s měřením. Na bodovače z vlastních řad jsme si už zvykli a je to běžná věc.
Organizace klapala a protože všichni si přijeli zalétat a ne se pohádat, byla všeobecná pohoda. Báječné počasí tomu tomu napomohlo, takže skoro všichni byli spokojeni :) .

S žáky mezi maketáři je to opravdu složité, téměř neřešitelné. Pokud jim to nepostaví tatínek, je to jak psal Pavel. Moc práce a málo muziky.
Potřebují něco, co se dá rychle postavit a s čím se dá pak dostatečně vyblbnout, bez nebezpečí poškození. A to malé makety nejsou.
Já se jako kluk shlédl v házedlech. Minimální náklady a pokud to v podvečer nefoukalo, stačil relativně malý plácek a dalo se létat dokud mně to bavilo, nebo nebyla tma. Nepotřeboval jsem pomocníka, složité pomůcky.
Ale to patří do jiného vlákna.

Ještě jednou Kamile díky za zachování Openscale a skvělou organizaci :) .
0

Steve
Reakce: 40
Příspěvky: 1226
Registrován: 11 úno 2010 20:18
Bydliště: Napajedla

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od Steve » 28 kvě 2018 20:34

Akce byla velmi příjemná, za což patří dík jak zúčastněným, tak zejména Kamilovi.

Už přípravné práce dlouho předem zde avizované dávaly tušit, že to bere vážně a nenechává to k řešení až na místě.
Dohoda s aeroklubem, zajištěné ubytování...
Mám pocit, že loni vykolejený vagón opět nahodil na koleje a možná i víc ;-)
Důvěra se ztrácí velmi lehce a získává velmi těžce. A to se týká i akcí, zejména na kterých dojde k "nesouladu".
Líbil se mi jednak přístup k věci - tedy příprava; tak ale i v podstatě ne náhodné, ale otevřené možnosti řešení, kdy se ptal soutěžících na názory a nechal o nich hlasovat.
Musím ale i ocenit, že v některých případech byl jemný, ale neústupný, na což měl jako organizátor právo.
Absence rušivých elementů, krásné počasí, komorní atmosféra, krásné a zajímavé modely - vše dohromady příjemný koktejl ;-)
Věřím tomu, že na další akce přijede víc zájemců, a to i těch, kteří spíše nejezdí nebo se po přečtení reportáže z minulého roku "báli" přijet.

K pravidlům: Nejsou to "Alferyho Pravidla" (zní to i dost provokativně). Tonda zpracoval obří startovní balík ne formě návrhu na základě dlouhodobé potřeby aktualizace. Následnou diskuzí a připomínkováním vznikla pravidla, která ctí prakticky všichni.
Někomu vyhovují, jinému ne, tak jako cokoliv kolem nás.
Teď bych to nazval kolektivním dílem, což není tak časté.
Někdo si přizná, že už mu to nevyhovuje, jiný přivítá nové šance.
Troufám si tvrdit, že i když Dvacetinky nelétám, mám právo se vyjádřit, situaci i modely znám, nemálo jsem jich mnohem dříve postavil a nesoutěžně létal. Pravidla a hodnocení se od "sifonů a elekter" v zásadě neliší. A i ty jsou hodnoceny víceméně v souladu s novými pravidly pro Dvacetinky.
A i na bodovacích stolech jsou nyní vidět nejen ty spolehlivě létavé a stavebně jednoduché, tak i nové, "problémovější" typy, které však přináší změnu, oživení, nové postupy a atraktivnost.

Anketa: Napsal jsem narychlo pár bodů i s podpisem.
Myslím, že by nebylo marné dát anketu i sem, i když uznávám, že vyšší validita je u přímo zúčastněných, týkala se přímo konkrétní akce. Ale obecný přehled trendů (např. které kategorie kdo preferuje či naopak považuje za zbytečné) nemusí být špatné vědět. Chce to ale disciplínu bez invektiv k těm ostatním kategoriím či personám. To je ale na povaze každého diskutéra ;-)

Kamile díky!
2 Obrázek

vladouch
Reakce: 30
Příspěvky: 106
Registrován: 28 srp 2015 07:16

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od vladouch » 29 kvě 2018 12:36

Vážení přátelé,
děkuji Vám, za slova chvály, velmi si toho cením a jsem rád, že jsem to nedělal zbytečně, ale po každé chvále musí následovat kritika a sebekritika. Tuto část bych chtěl zhodnotit na základě vyplněných anket (celkem 8 kusů). Pojďme pěkně postupně:

1. Co se mi na OS 2018 libilo:
vesměs je chválena organizace, počasí a pohodová atmosféra, v několik případech i možnost volby soutěžících na základě hlasování. (např. letová kola, rozlety oldtimerů).

Dovolím si i své komentáře: Hlasovací možnost soutěžících bych chtěl zachovat i do dalších let, nechci se stát druhým Pol Potem.

2. Co se mi na OS nelíbilo:
Malá účast, neúčast tradičních závodníků, nedodržení stanoveného harmonogramu nulová časová podobnost s programem, zavřená hospoda.

Kamil: Myslím, že malá účast je celkem pochopitelné vzhledem k vývoji věcí minulých let. Budu se snažit soutěžící opět přivést zpět do Brna, pokud budou dobré reference věřím, že se podaří.
Otázka programu je palčivější, zde je to jasné po škobrtnutí!! Já osobně soutěž na kola nezažil a byl jsem přesvědčen o její křeči, po nedělní diskuzi u vrtule jsem nabyl dojmu, že je to zvládnutelné a pro letce s větším počtem modelů. Ještě to prodiskutuji v širším kruhu ve sklípku a pokud se tento názor potvrdí. Tak příští rok pokud počasí dovolí poletíme na kola.

3. Co bych doporučil do dalšího ročníku změnit vylepšit:
označit startovací karty slovně a barevně, Fly-OFF Schneider, stanovit časový rámec neděle, večerní zábava

Kamil:
Karty jsem zvoral, napravím. Ve Schneideru převládá jiný názor než-li můj, proto příští rok bude stylem zažitého FLY-OFF, Za letošní zábavů musím poděkovat Jurovi Doleželovi byl to jeho skvělí nápad a má spousta dalších. Už jsem spolu něco diskutovali takže určitě něco vymyslíme. Děkuji Juro.

4: Pořadatelská úroveň:
průměrná známka: 1,5

5: Kvalita cen:
průměrná známka: 1,2

6. Pořádání tématických workshopů: ANO

Kamil: Nejprve bych se domluvil s navrhovanými osobami, pokud by někdo souhlasil, měl bych představu takovou: Zajištění pracovního místa, kamera snímající co dotyčný dělá a promítání na velké plátno. Pořízení záznamu a uložení na Youtube pro všechny.

7: Zachování dvoudenního modelu soutěže:
je 100% souhlas s dvoudenním modelem.

8. Zachovat počet soutěžních kategorií:
není zájem žádnou s kategorií vyřadit i když Schneider je často uváděn jako adept.

Kamil: Na základě bodu 3 bude zachován, jestli má umřít, umře sám pro nezájem.

Všem děkuji za vyplnění ankety, připomínky zapracuji do dalšího roku (polepším se). Nyní můžeme začít diskutovat o budoucnosti. Kolem prosince opět začnu s přípravou ročníku 2019.

Děkuji všem
Kamil
3 Obrázek

Uživatelský avatar
Franta Brablc
Reakce: 12
Příspěvky: 22
Registrován: 29 kvě 2018 23:11

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od Franta Brablc » 10 čer 2018 02:59

Zdravím, již několik let fotím na letišti Medlánky pro aeroklub a letos jsem se zašel podívat i na vaši soutěž OpenScale. Musím se přiznat, že lituji toho, že jsem tuhle akci roky zanedbával, protože mě velice mile překvapila pohodová atmosféra a hlavně velice pěkné modely. Nafotil jsem pár obrázků a dal ke mě na web do galerie, tak jestli chcete, můžete nakouknout.

http://medlanky.bumper.cz/fotogalerie/a ... index.html

Bohužel jsem byl přítomen jen chvíli, protože jsem dostal z všudypřítomné rozkvetlé trávy alergii a musel jsem se vrátit domů. Jinak bych nafotil fotek více. Tak snad si to příští rok vynahradím :)
1 Obrázek 1 Obrázek
Obrázek

Vyvel
Reakce: 2
Příspěvky: 358
Registrován: 05 úno 2010 21:59
Bydliště: Říčany u Brna

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od Vyvel » 14 čer 2018 13:57

Myslím, že nebude třeba čekat do příštího roku. 25.8. 2018 je další možnost.
0

Uživatelský avatar
Franta Brablc
Reakce: 12
Příspěvky: 22
Registrován: 29 kvě 2018 23:11

Re: 26. OpenScale (26. 5. - 27. 5. 2018)

Příspěvek od Franta Brablc » 15 čer 2018 02:40

Vyvel píše:
14 čer 2018 13:57
Myslím, že nebude třeba čekat do příštího roku. 25.8. 2018 je další možnost.
To je pravda. Na Pohár Jiřího Merty bych se mohl přijít také podívat, díky za připomenutí ;)
0
Obrázek

Odpovědět