Očová

Diskuze k minimaketářským soutěžím, setkáním a akcím

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Očová

Příspěvek od Lubomir Koutny » 06 srp 2018 18:04

14. Majstrovstvá Slovenskej republiky Hostorických modelov 4.-5. August 2018 Modelárské letinko Očová
Říká se, že změna je život. První ročníky se konaly vždy přímo na letišti první víkend v srpnu, masová účast, velmi přátelská atmosféra, podpora aeroklubu, sobotní podvečerní guláš párty přímo u baru a nezapomenutelné show při hromadných stratech z ruky Poštolka cupu na blízkých kopečcích poblíž letiště
Pak začaly termínové kolize s vrcholnými akcemi parašutistů a modeláři se museli přesunout na louky před letiště, kde často byly nevyzpytatelné turbulence, pokud vítr vál přes blízké kopečky, nebo naopak pokud byl smě obrácený, pak často docházelo ke ztrátám modelů v lesích a remízcích v okolí.
Opravdovým speciálem pak byla louka pohnojená pár dnů před soutěží močůvkou, která po bouřce se proměnila ve velké hnojiště. Tato zkušenost pak v následujícím ročníku odradila část tradičních soutěžících od účasti. Když pak pořadatel v propozicích oznámil, že tradiční večerní Guláš párty bude nahrazena gulášem k obědu, létat že se bude na polích místního JRD cca 2 km za cintorínem Očová, a pravidla SAM 119 pro volné modely, pak u těchto soutěžících zavládly velké rozpaky. Přiznám se, že i já jsem patřil, mezi ty co si mysleli, že toto bude Derniéra Očové. Značné snížení počtu soutěžících ve volných kategoriích se opravdu projevil, naopak u RC kategorií se počet přihlášených zvýšil, takže pořadatel těsně před soutěží měl přihlášených 77 soutěžících se 270 modely. Pátek odpoledne a podvečer byl trénink na strništi jeteliny, kterou JRD pokosilo těsně před soutěží, takto vznikla plocha asi 800x500m pro modeláře. Pás asi 100 široký podél delší strany ohraničený na jedné straně 3 m vysokou neprostupnou kukuřicí byl velkým varování pro volné kategorie, protože ke konci tréninku foukal vítr asi 3 m/s přímo na tu kukuřici (tak tomu bylo i v sobotu navečer), ale dopoledne to foukalo jen 1-2 m/s podél kukuřice, takže podmínky byly i pro volňasáře optimální. Pro RC pan byla k dispozici plocha s velmi nízkým strništěm. Většina soutěžící pak souhlasila s názorem pořadatele, že tato plocha za takového počasí je pro modeláře lepší, než nyní problematické louky před letištěm Očová.
Tradiční byl opět přístup pořadatele k tištěnému časovému rozvrhu. Ano, v Očové je to vždy volnější , ale nakonec se skoro všechno stihne. Pouze Poštolka Cup se v sobotu o 18h nemohl létat, jednak svah byl příliš mírný vzhledem k menší klouzavosti tohoto typu a vítr přes 3 m/s obracel tento typ zpravidla zpět proti svahu. Bylo proto nutné přeložit tuto soutěž na nedělní ráno, kdy se předpokládalo bezvětří. Společný start modelů Cloud Tram měl tentokrát slabší účast a výkony byly omezeny rizikem, že delší let skončí v kukuřici. Já jsem měl hned dopoledne odlétány potřebná maxima, jak u BV min ZLIN Z-212, a Canuk, tak i u BV-1 Disperato,. Takže největší výheň jsme strávili u Zvolenské přehrady a na modelářské letiště se vraceli až po 16 h. Na závěr sobotního programu byl FLY OFF kategorie BV-min, Dušan Sedlár a Luboš Koutný nechtěli riskovat ztrátu modelu v kukuřici a tak museli i s pomocnicemi volit start daleko ve vysokém obilní strništi. Hned po startu hrozila srážka modelů, naštěstí ten Dušanův prudčeji stoupal, kdežto Lubošův Canuk nabíral výšku pomaleji, ale za to vytrvale i v době, kdy konkurent již přistál. Nedělní pokračování soutěží jsem již neviděl a FLY OFF BV-1 nelétal, jeli jsme na velký výlet směr Sliač, Banská Bystrica, Donovaly, Ružomberok Dolný Kubín, Těrchová, lanovkou na Chleb, hřebenovka v bouři na Poludňový Grůň a dramatický sestup k Chatě pod Grůňom, to již zase krásně svítilo slunce a zpět do Vrátné doliny. Tam zjišťuji, že sem zapomněl vypnout světla a baterka je zcela vybitá. Rozjezd s kopce dolů a motor naskočil. I nadále to bylo velké drama!
Přílohy
Malá Fatra po bouři.jpg
Duha.JPG
Dr-1 jako RC.JPG
BV min Z-212.JPG
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Očová

Příspěvek od Lubomir Koutny » 06 srp 2018 19:32

Omlovám se za to, že nejdůležitější jse, zapomněl - společný nástup :
Přílohy
Nástup.JPG
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Očová

Příspěvek od Lubomir Koutny » 08 srp 2018 18:40

Pro ty, kteří se zajímají o výsledky jednotlívých soutěží v Očové, doporučuji stránky SAM 119, kde jsou již v excelové podobě zpracovány.
Neúspěšnějšími typy gumáků pak byl především Skřivan - první dvě místa v BV-1, dále pak v BV-3 Cloud Tramp a Bobík. Tedy typy našim hochům dobře známé. V BV min pak s novým svazkem létal Canuk přes 100s.
Přílohy
BVmin Canuk.JPG
0

Lubomir Koutny
Reakce: 31
Příspěvky: 2402
Registrován: 04 pro 2010 17:44
Bydliště: Brno

Re: Očová

Příspěvek od Lubomir Koutny » 08 srp 2018 18:48

Ještě druhý v BV min Dušan Sedlár
Přílohy
Druhý v BV min Dušan Sedlár.jpg
0

Odpovědět