mira k píše:Když už Petr o mně psal. Tak se tady rozepíši a to proto kdyby to náhodou chtěl stavět, nebo si o tom jen tak zapřemýšlet.....
...........Mám podezření na nějaké odtrhávání proudění na horní straně profilu, nebo laminární bublinu, která se stěhuje..
...........Ještě tam může být odtrhávání proudění na spodní straně profilu, ale prohnutí mně nepřipadá tak velké.
Musel jsem se zmínit

Na tu větší si nevzpomínám, tu malou jsem v hale viděl a pokud si vzpomínám, tak jsi mi předváděl slušné lety a pak po hrábnutí do kniplů nějaké kritické chování. Ale už nevím přesně, můžou to být tak 4 roky.
To odtrhávání může být, ale mám podezření na srázový úhel, označovaný také jako úhel sešikmení. Ten je definován jako úhel, který svírá vektor nabíhajícího úhlu na VOP a SAT VOP. Křídlo odchyluje proud vzduchu směrem dolů a VOP je pak ofukována více shora. To by vysvětlovalo doporučení nastavit zadní křídlo na +9;. To ale předloha neměla.
A při natažení se zmenší štěrbina mezi křídly a může dojít k Venturiho efektu a rychlejšímu obtékání zadního křídla s tendencí ke klopení "na nos".
No, Blecha není jednoduchá a čím menší, tím asi hůře.
Přesto ty malé mršky létaly, nebo "létaly" a tak do toho jdu taky - však víš, že jsem o tom mluvil už kdysi, ale byl jsi rychlejší