Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Vánoční rampouch 2009, Děčín 12.12.2009

Na tradičním Děčínském Rampouchu se letos, kromě mnoha účastníků s házedly a „tyčkami“, sešli jen 3 minimaketáři a měli tak zajištěno, že budou všichni stát na bedně. K tomu nakonec stejně nedošlo, protože ani jeden ze soutěžících kvůli odjezdu vlaku nestihl vyhlášení výsledků – řád děčínského rampouchu je stejně neodklonitelný, jako jízdní řád ČD. Času na létání bylo tedy letos stejně málo jako v minulých letech – necelá hodina. Naštěstí soutěžící s P30-tkami měli letos hodně problémů, a tak v časech, kdy vyprošťovali své mylarem potažené tyčky, mohli minimaketáři zalétávat modely skutečných letadel.

Shromáždění halové minimakety

Halové minimakety na děčínském Vánočním rampouchu

Navzdory malému počtu účastníků se sešlo hodně modelů. Novými modely se mohl pochlubit Viktor Lukáč, přivezl nového Buckera Jungmanna 131 v barvách Lufwaffe. Viktorovi se povedl husarský kousek – dokázal jej nejen zalétat, ale i vyhrát časem 60s – navázal tak na děčínskou tradici, kdy nezalétané nové modely vítězí. Vedle šampiona, Viktor přivezl staronového Fokkera D.VIII – model dostal nový trup a neztratil nic na létavosti. Robert Pajas soutěžil hlavně s Nieuportem XI, kterému zkrátil vrtuli a předváděl parádní starty ze země. Model ve vzduchu vypadá opravdu impozantně a dostal zaslouženě nejvíce bodů ve statice. Lety okolo 1 minuty vydobil staviteli 3. místo. Velkou pozornost budil dokončený Fokker FVII trimotor, zejména precizně provedenými hvězdicovými motory.

Martin Huk létal se svými zbylými oříšky, PWS-4, kterému vylepšil letový rekord na 70 s. Tento model byl jeden z mála oříšků, které se v malé hale neotloukaly o stěny, i tak ale na konci skončil na římse a při sundávání tyčí byl poškozen podvozek. Velmi nadějný let Caudrona 1912 skončil po 45s proplétání mezi dráty zavěšených světel nárazem do jednoho z nich a nezopakoval tak úspěšný památný let Fokkera DVII Adama Jeníka v dobách, kdy tento ještě minimaketařil. Martin také přivezl dva modely stavitele Radka Gregovského. Fokker E.V. zaujal mimo jiné i maketovým vzepětím a letovým projevem přesvědčil Pavla Formánka, že dostaví letitou konstrukci stejného typu. Nedostatek času nedovolil více předvést ultrapomalu létající American Eagle, ale i z toho mála co předvedl je jasné, že váha modelu do 4g dělá z letového projevu zážitek.

Největší pozoronosti se ale těšily „elektriky“ a miniatury Roberta a ten pro samé odpovídání na zvídavé dotazy „tyčkařů“ neměl téměř šanci létat. O Robertovi vůbec začínají kolovat nejrůznější zprávy, v Děčíně bylo možno na place zaslechnout, že jakýsi Robert vyrábí šestigramák v tiskárně a seženete ho jedině u něj ...

Výsledková listina

Pořadí Soutěžící Model Body
1. Viktor Lukáč Bücker Bü-131 171
2. Martin Huk PWS-4 161
3. Robert Pajas Nieuport XI 156

[Martin Huk]

Galerie

2.jpg

Oříšky připravené na...

3.jpg

Bücker Bü-131 Viktor...

4.jpg

Viktor Lukáč s novým...

5.jpg

Robert Pajas při nat...

6.jpg

Robert Pajas připrav...

7.jpg

Martin Huk, jako vžd...