Pane Alfery, mě na tomto názorovém směřování trápí jedna věc: nevyřčené rozštěpení.
Chápu nostalgický přístup modelářů a při projíždění fotek z vašich soutěží (od 70. let - je to zde na stránkách) se mi točí hlava, co všechno jste stavěli, kolik lidí nosilo nové modely, různost typů neuvěřitelná! Já, když jsem do tohoto světa Medlánek vstoupil, tak jsem nepozoroval nic, co by mi vadilo, možná by se to tak dalo nechat, toleroval bych to...
Přesto jsme se shodli - včetně vás pamětníků, že se někde stala chyba, něco se zacyklilo nebo co, a že tato plavba mimo pravidla již nám nevyhovuje.
Pokud má více lidí pocit, že se názory během diskuze změnily, obnovme hlasování již pouze ANO/NE, vyvěsme tabulku do termínu, dejme vědět i "neinternetovým" a změna pravidel tím bude přijata/nepřijata. Protože takhle se klidně může stát, že vznikne další nová kategorie "dle starých" a "dle nových"...
K pravidlům:
Krátký trup a Krátký čumák: Přesně o tom jsem přemýšlel, když jsem si procházel předlohy s kr. čumákem - jestli totiž i krátký trup není vlastně nevýhodou kvůli momentu ocasek i tahu motoru. Nemám na to jednoznačný názor, jde o to, jak často a nakolik souvisí délka trupu s krátkým čumákem. Nadhodnocení bych se ale nebránil. Co se týče krátkého čumáku, je trochu nešťastně zvolen termín "v podélné ose trupu", kde často bývají různé výkusy pro výhled pilota a někdy je celé křídlo v tom místě nejužší (Henschel, Aero...) Z tabulky typů jsem vyrozuměl, že se křídlo, i lichoběžníkové (?), jaksi pomyslně doplní o prodlouženou přímku náb. a odt. hrany k ose trupu. Nedalo by se to definovat dle "největší hloubky křídel"? - je v tom nějaký háček? Jinak mi přijde ta definice s 1/2 hloubky opravdu trefná! Fakt supr.
Vrtule: v tomto jsem trochu rejpal - ačkoliv můj osobní názor byl přehlasován: problém 70 s. povinného letu obřího Lancastera stejně jako malinký závoďák s 11-kou vrtulí - to vše by pomohlo vyřešit volné měřítko, ale chápu, nejde to

Tak tedy souhlasím se 140-kou jako minimum
Dotaz: Dodržení vzepětí 0° či extrémě malých ocasek (Fokker E.III) - myslíte, že toto je dostatečně řešeno hodnocením trojpohledu a není třeba bonifikace? Jinak řečeno - kdo si vybere Fokkera E.III apod., již předem ví, že se s tím nebude dát beze změn létat. Ten, kdo vybere Triplana, je v pohodě.
R. P.