Nieuport plovákový Sesquiplane jako M-oř

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Lubomir Koutny
Reakce: 36

Nieuport plovákový Sesquiplane jako M-oř

Příspěvek od Lubomir Koutny » 07 zář 2025 11:12

Historie nejslavnějšího světového závodu rychlostních hydroplánů Schneiderův pohár zaznamenala pouze jedno vítězství francouzského závodníka, a to hned v prvním ročníku 1913. Po první světové válce Francouzi získali hned několik absolutních světových rychlostních rekordů hlavně s pozemními letouny firmy Nieuport, jak dvouplošným N-D 29-C-1 a pak především s jednoplošným typem, který měl stejný trup, motor a kormidla jako onen dvouplošník a je uváděn jako Sesquiplane. Samozřejmě že byla snaha tento rekordní pozemní letoun upravit i jako plovákový pro soutěže o Schneiderův pohár viz. David Mondey: The Schneider Trophy. Odtud pochází i třípohled projektovaného letounu. Je pravděpodobné, že tento byl posazen na plováky, snad i testován na Seině, ale soutěže v Monaku a následně Schneiderova poháru n letech 1920, 1921 se nezúčastnil, protože termíny kolidovaly s obhajobou vítězství v soutěži pozemních typů, především obhajoba vítězsrví v Coupe Deutsch a vylepšování absolutního rychlostního rekordi pozemních letounů známým Sadi Lecointe. Tomu také podle některých zdrojů (David Mondey: The Schneider Trophy) tento letoun posadili na plováky a přihlásili do Schneiderova poháru, ale nakonec do Itálie Francouzi přijeli s dvouplošným Nieuportem 29 C1. Od Sesquiplane na plovácích již řadu let marně sháním nějakou fotku. Na můj dotaz do Muzea Letectví a kosmonaultiky Le Boutget (v anglčtině) mi vůbec neodpověděli. Znovu napsaný ve francouzštině byl vyřízen tím, že příslušný pracovník je na dovolené, prý musím počkat a tak čekám již pátý rok.
Takže nakonec jen podle onoho třípohledu jsem zhotovil model – maketu s gumovým pohonem ve velikosti peanut (o rozpětí 33″ = 330 mm). Ta je velmi stabilní a hezky létá, má šanci se prosadit v soutěžích FLY OFF Schneiderův pohár, která se koná 2x ročně jako součást soutěží minimaket a old-timerů konaných v Brně. Zde soutěží minimakety letounů připravovaných právě pro S.P. včetně jejich projektů.
Můj oříšek létá na svazek z gumy TAN SS 2,5 g/m o délce 380 mm do kterého se maximálně je možné natočit 1800 otáček při teplotě 25C. Na mém plácku bylo nejvíce natočeno 1000, model nastoupal výšku asi 6m udělal dva velké okruhy o průměru 25m a pak přidal ještě dva menší, celková doba letu byla asi 40s. Pokud by bylo v soutěži točeno 1500, pak lze očekávat lety těsně nad minutu. Dnešní pokusy o létové záběry na plácku zatím nebyly úspěčné, na vině byla slabá baterka v mém letitém Olympusu.
Přílohy
Peanut Nieuport Ses.JPG
Ze předu.JPG
NiDe.JPG
NiDe ze shor.JPG
0

Lubomir Koutny

Re: Nieuport plovákový Sesquiplane jako M-oř

Příspěvek od Lubomir Koutny » 07 zář 2025 19:58

V podvečer byla baterka v Olympusu dobitá, ale nebylo úplné bezvětří, občasné závany z různých směrů- První let na 800m jen 2 m nad zemí a mizerná fotka protí přivaděči. Na 1000 otáček výška 7m dobrý záběr u smrku, 1200 otáček a byl to výškový let nad panelák, fotka u střechy, na konec letu silný závan ze zadu, pád na tvrdou zem a distorze vzpěr. Oprava asi na hodinu,
Přílohy
U střechy.JPG
U smrku.JPG
U přivaděče.JPG
0

Pavel Stráník
Reakce: 39

Příspěvek od Pavel Stráník » 12 zář 2025 22:40

Ta poslední fotka je opravdu úžasná :o . Evidentně ani nabitá baterka v Olympusu nepomohla :lol:
To by mohl být klidně reklamní plakát k nějakému psychedelickému hororu
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 14 zář 2025 09:42

Pavle máš pravdu. Moc bych uvítal tvou asistenci při mém příštím létání na plácku, Jednak ty máš perfektní foťák a hlavně na start a focení by byly 4 ruce, já sám mám jen 2 a proto ty mizerné letové fotky.
0

Odpovědět