Ju-87 B 1:20 od Zdeňka Rašky

Co mi doma přebývá a ostatním by se mohlo hodit

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
ANSCR
Reakce: 9

Ju-87 B 1:20 od Zdeňka Rašky

Příspěvek od ANSCR » 21 lis 2025 17:55

Pred lety jsem se pratelil s panem Zdenkem Raskou, prave tak, jako spousta dalsich zde na minimaketach.

No a jednou jsem se s nim na Medlankach dohodl, ze mi postavi v kostre Ju-87 B 1:20 na gumu, ze si ji dokoncim a budu to mit jako vzorovou stavbu, jak ma dvacetinka vypadat. Jenze je to tak pekne, ze mi to bylo lito to svyma rukama pripadne pokazit a tak jsem si to nechal v puvodnim stavu. Na souteze nechodim (vlak mi ujel uz davno :-)), poletuji s gumacky rekreacne na chate, stavim kity a jeste mam RC/El.

K tomu, co vidite na fotce, bych jeste pridal vylisovanou kabinu a originalni stavebni planek. Dal bych to za 2000,-. Ja uz to fakt dokoncovat nebudu. Pokud byste nekdo mel zajem, piste na mail cerny.stanislav@gmail.com

Standa Cerny

P.S. Jeste bych mel najit nachystane obtisky - Severni Afrika, poustni kamuflaz
Přílohy
IMG_1535.jpeg
0

Lubomir Koutny
Reakce: 36

Re: Ju-87 B 1:20 od Zdeňka Rašky

Příspěvek od Lubomir Koutny » 23 lis 2025 10:01

Zdeněk Raška byl Pan modelář každým coulem. Poprvé jsem se s ním setkal na soutěžích Wakefieldů (dnes F1B), na začátku šedesátých se objevily první soutěže minimaket a tak jsem se s manželkou vypravil na skůtru Manet do Frenštátu, ve Vyškově jsem musel zastavit a čistit plexisklo od námrazy, Do Frenštátu jsme přijeli pořádně promrzlí, ještě v poledne bylo chladno a dost foukal vítr. Normálně by se soutěž odložila, ale protože přijeli dva blázni z Brna, tak se létalo. Můj malý Fw-190A náhodou našel nějaký stoupák, letěl daleko a soutěž vyhrál. Na jaře pak do Brna přijela Frenšťácká parta převážně vybavená novými fokouši, mě se však nelíbily jejich dlouhé a štíhlé čumáky, hlavní bodovač ing. Šmahel mi vysvětlil, že se jedná o verzi Fw.190D s řadovým motorem, kterou jsem tehdy neznal, ale Zdeněk Raška ano, asi objevil malý 3 pohled v knize Velký cirkus. Dalších padesát let se konaly nádherné soutěže dvacetinek v Brně, Frenštátě, Karviné, Ostravě a Trnavské I. světová na Políčku- Mimo dvacetinky Zdeněk stavěl a výborně létal old-timery a různé RC modely. Před pár roky jsem byl týden v Beskydech, dělal svůj první výstup na Lysou horu a chtěl navštívit Zdeňka, ale jeho domek vedle parku jsem nenašel, domorodec mi řekl, že nyní bydlí v některém z těch vysokých paneláků, našel jsem zvonek a Zdeněk mne nadšeně zval nahoru, kde již byla připravená káva, Řekl jsem, že připravuji Setkání zakladatelú Dvacetinek, Zdeněk nadšeně souhlasil a řekl, pokud se toho dožiju, tak určitě přijedu. To jsem netušil, že je to naše poslední setkání,
Minimaketu Ju-78 jsem jako čtrnáctiletý stavěl z tuzemského materiálu podle plánku IPRO, potáhl hedvábným papírem a natřel stříbřenkou na trouby od kamen, svazek byl z gumy optimit z galanterie model na tu dobu slušně létal. Pak když jsem byl v učení a mistr věděl, že stavím modely tak se zeptal, zda bych nějaký neměl pro jeho synka, řekl jsem že ano a donesl Ju-78, MIstr vytuhl a pak řekl model je krásný, ale proboha proč tam jsou ty hrozné hakrkracy ? Řekl jsem je to německý válečný letoun a bez nich by byl jako Stalin bez vousů, to ho nepotěšilo, ale synek byl nadšený. Hezké dvacetinky Ju-78 postavili Jirka Merta a Rudolf Drnec, ovšem ta tvoje od Rašky je nádherná a cena jistě přiměřená
0

ANSCR

Příspěvek od ANSCR » 23 lis 2025 12:44

Ahoj Lubosi,
po pravde, me nikdy drive tu Raskovu Stuku prodat nenapadlo. Az ted, kdyz jsem zahledl tenhle bazar. No a nabidl jsem ji panu Zampachovi - bral jsem to jako kolegialni vypomoc. On ji odmitl, protoze se mu nelibi jako typ.

Ono fakticky - pokud vezmeme odmenu za hodinovou praci 400,- (za coz by v autoservisu ci jinde nehrabli), tak tech 2000,- je za 5 hodin prace spickoveho modelare a bez materialu. Charita, jakkoliv to tak treba nevypada. Jako manazer pres cenotvorbu bych se zjevne neuzivil :-)

Jinak ja tu Stuku postavil podle Raskova planku sam (samozrejme ne tak pekne, jako on), mam ji na chate a obcas s ni poletuji na palouku.

Panu Zampachovi jsem Tveho Spita doporucil s tim, ze cokoliv od Tebe vezme, tak ma zaruku, ze to excelentne poleti. No a to je vec, kterou nema zarucenou u zadne stavebnice, koupene dneska v krame. Stavebnice Igra blahe pameti letat take umely, ale kde ony dneska jsou ....
0

shark
Reakce: 5

Příspěvek od shark » 23 lis 2025 15:22

Stuka je strašně hnusný éro, ale v kapturákové kamufláži je celkem snesitelná ;)
22012_5-6.jpg
22012_5-6.jpg (40.04 KiB) Zobrazeno 692 x
ju_87_italian2.jpg
ju_87_italian2.jpg (37.51 KiB) Zobrazeno 692 x
0

ANSCR

Příspěvek od ANSCR » 23 lis 2025 16:02

A tak pro me Stuka taky neni designove nej 😀 Tahle camo je fajn, ze je dolozena fotkou, nic vycucaneho z prstu a pak 1000x omilaneho vsude mozne. Ty obtisky, co mam, jsou na Severni Afriku. Ja mam pro poustniky slabost 😉
0

Lubomir Koutny
Reakce: 36

Příspěvek od Lubomir Koutny » 23 lis 2025 16:28

Cenotvorba
Moje matka byla tuberačka po těžké plastické operaci, práce neschopná, ale trochu si přivydělávala pletením krásných deček, které od ní kupovala paní Janečková z Vyškova, ta je pak ve svém krámku v pasáži prodávala za dvojnásobnou cenu, Později když jsem byl v učení v Jevíčku a měl trochu času v Brně, tak jsem si koupil nějakou knihu o modelařině a také v prodejně UVA zahlédl, že tam prodávají matčiny dečky za pětinásobek toho, co ona dostávala, Když jsem jí to řekl, tak ona odpověděla, že i já jsem prodal svůj nejlepší větroň za směšnou cenu.
Ano, modelařina to je také ruční práce a ta je málo kdy pořádně zaplacená. Jednou jistý šikovný mladík měl pěkného oříška Bf-109 ve finských barvách, viděl jsem jej lítat jen jednou a tak se ptám. Kde máš Mezka? Toho jsem dělal na objednávku a dostal zaplaceno …. Řekl sumu o kterou bych já neměl odvahu si říci, Ano, na objednávku je cena věcí dohody,
Pomocný dělník na stavbě nebude pracovat pod 150 Kč/h. Když se jednalo o stavebnice pro Němce, tak jsem si řekl, že nemohu jít pod mzdu nádeníka na stavbě. Ty tří stavebnice co mi zbyly jsem nabídl pro Čechy za polovinu a nyní mi zbyl již jen Jak-3.
0

Odpovědět