Co se týká pravidel dvacetinek, napadá mne, že by bylo dobré odpíchnout se od toho, co vlastně chceme. Můžeme jít po linii tradice (beze změn s tím, že i nadále to bude poněkud chaos, ale přijatelný a neškodný - pak ale nemá cenu zakládat toto vlákno), nebo zkusíme zase něco jiného, ale to zase předpokládá ochotu trochu zariskovat a něco opravdu změnit.
Každopádně by ale stálo za to posvítit si na fakt, že v pravidlech jsou archaismy, které ztratily opodstatnění a stálo by za to je revidovat ve světle nových technologií. Jen namátkou:
1)"pracnost" ve statickém bodování - pro zachování této položky není racionální argument. Navíc většina bodovačů nemá reálnou představu o tom, co je jak pracné, nebo ne - např. při srovnání technologie klasické konstrukce a sochání z polystyrenu, či povrchovou úpravou stříkáním. Při hodnocení se pak řídí spíše svými fantaziemi, než realitou, takže se z toho stává nástroj na trestání "neposlušných" stavitelů, kteří použijí ke stavbě modelu jiný materiál než je balza a anilinkami barvený papír.
2)penalizování (10s) postrčení modelu při startu ze země - v realitě postrkávají téměř všichni a penalizován není nikdo. Navrhuji penalizaci zrušit a postrkávání povolit.
3) měřítko -podle mne je to archaismus, který je taky neobhajitelný racionální cestou a zbytečně se vyhraňujeme proti zbytku světa. Toto omezení navíc vyznívá směšně, skoro bych řekl švejkovsky, když si uvědomíme, že bratrovi Slovákovi, coby zahraničnímu účastníkovi, je požadavek měřítka zrušen.
V současné době je i dosažitelnější nabídka stavebnic 1/24, které by třeba přilákaly nějaké lidi, co jinak nelítají. V mém okolí, včetně mne, vím o 4 postavených modelech 1/24 z produkce stavebice Diels Engineering. Je to asi chabý argument pro podporu uvolnění měřítka, ale přece.
Jinak se mi líbily nápady A. Alferyho, na podporu krátkonosých předloh s hvězdicovým motorem. Byly popsány dříve.
A nakonec si myslím, že je to stejně na pořadateli, jaká pravidla vyhlásí, jen by mělo být jasné, jaká pravidla jsou a pokud už jsou vyhlášena, pak by pořadatel měl dbát na jejich dodržování, i když je to někdy těžké a sám sebe by musel usvědčit z jejich porušování
Martin