Moje Pistácia

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Lubomir Koutny
Reakce: 36

Re: Moje Pistácia

Příspěvek od Lubomir Koutny » 31 srp 2025 20:38

Hledej kde je model?
Přílohy
Hedej.JPG
0

Jiří Doležel
Reakce: 106

Příspěvek od Jiří Doležel » 31 srp 2025 22:18

S dovolením bych hádající upozornil na pravidla fóra, že vulgarismy jsou zakázány. Já tipuji, že je na střeše a tam žádná tyč nedosáhne.
0

Tazi
Reakce: 1

Příspěvek od Tazi » 01 zář 2025 09:51

Tak hádam, že je v prdpryč... :oops:
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 01 zář 2025 11:52

Pondělní ráno 9 hodin zatím bezvětří, beru opraveveného Grušina se ssvazkem se kterým dobře stoupal, snad až příliš a také foťák, starý Olympus, napřed fotka na lavičce nedávám pozor na vlastní stín a tak ji trochu kazím. Je mi jasné, že nemám 4 ruky a tak na pořádný letový záber potřebuji pomocníka, Zaškoluji náhodného diváka na vypouštěče modelu, zdá se, že by mu to mohlo jít, točím 1000 otáček a říkám mu, že zašal průvan od východu, musíme jít dál proti průvanu, nebo počkat, až bude úplné bezvětří. On na to, že zde nemůže být půl hodiny, takže start, ten zvládl dobře, model stoupá jako blázen, stačil jsem udělat 4 fotky, ta první v protisvětlu je perfektní záběr, ale přesvícený, druhá a třetí neostré, až čtvrtá perfektní. ale model sedí ve větvích javoru ve výšce 12m. Jdu domů pro teleskopickou tyč a staré gumy k navázání prutů, cestou řežu 5m větev a na plácku tuto napasuji na moji teleskopickou tyč a nakonec gumičkami přivážu 3 metrový prut. Celé je to monstrozní, moc to kmitá a já naslepo z venku tluču do větví, kde by snad měl být model, pak to zkouším prokličkovat podél kmene a tluču zevnitř. Již to chci vzdát a rozmontovat celé to monstrum, když mi spočine zrak na model, který neporušený leží hned vedle kmene toho jasanu. Kdy tam spadl. to jsem nezaznamenal-
Takže zase jednou velká klika a já se toho Grušina jen tak nezbavím.
Přílohy
Nad stromy.JPG
Po opravě.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 02 zář 2025 09:42

Úterý ráno bezvětří 18 C dětské hřištěm zkouším starty ze země s Grušinem a točím jen 700, První start je hodně na uchu, následujě maličký zásah do SOP, druhý je již perfektní, po startu výška 2m a následuje rovný let až do kontaktu s kmenem borovice, kde model ztratí plastelinu dovážení z kužele vrtule, poslední let tedy bez dovážení, ale i tak je pěkný.
Přílohy
Po TOG.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 03 zář 2025 18:24

Zadrhbutí natáčedla způsobilo kontakt vrtule s druhým háčkem, ulomení části listu vrtule a a uvolnění jejich šepů v náboji. Oprava listu půl hodina, zalepení čepů podle oka 5 minut, a pak dnes ráno starty ze země na dětském hžišti. Ty byly snadné již na 300 otáček. Doma beru měrku stoupání a zjišťuji, že to je nyní o 15 % menší. To se projevilo na večer na mém plácku. na 800 otáček hezké lety přes 20s. Ma 1000 otáček přemotorované začímaly přemetem, nebo kosým a pak teprve výstup do 10m a 30s. Na 1100 přidávám plastelinu na 4g a nestačím se divit, nádherný strmý výstup do 20m, teprve tam pravidelné okruhy o průměru 15m a stálé stoupání do výšky přes 25m, naštěstí je absolutní bezvětří a tak nakonec model krásně za 35 s přistává uptostřed plácku, míra štěstí byla vyčerpána a jde se domů-
Přílohy
Starty ze země.JPG
výškový let.JPG
0

Pavel Stráník
Reakce: 39

Příspěvek od Pavel Stráník » 12 zář 2025 22:46

To není možné, toto letadlo létat nemůže, něco tak hnusného přece vzduch musí odmítnou nést :lol:
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 14 zář 2025 09:33

Pavle ono le to jako s tím čmelákem, ten je tak těžký a tlustý, že podle všech "vědců" vůbec nemůže létat, on to ale neví a proto s klidně létá dále.
Ale aby ti to nebylo líto tak ti sem dám fotku svého asi nejhezčího oříška D.H. Hornet a musím říci, že jej mám již nějaké ty roky, ale moc jsem si s ním nezalétal. Zato s ošklivým Grušinem mám již nějakou tu stovku letů.
Přílohy
Hornet M-oř..JPG
0

Odpovědět