Příspěvek
od discobolos » 30 říj 2019 22:09
Každý si asi musí najít svoji cestu. Já to dělám takhle:
Jako trn používám vrták patřičné tloušťky, ale dá se použít cokoli, pletací jehlice, rovný drát ... Jen průměr by měl být identický jako použité hugo (já používám hliníkovou trubičku, takže je to pořád stejné).
Proti přilepení chráním trn voskem. Vezmu svíčku a místečko vedle místečka namažu - samozřejmě jen tam, kde to asi budu navíjet. Pak to trochu zafixuju prsty, trošku se vosk prohřeje a vytvoří jednolitou vrstvu.
Ustřihnu si proužek zbytku modelspanu patřičné šířky. Délka asi na 6-7 vrstev, muže být delší, pak se to dá ustřihnout.
Lepím to kanagomem smíchaným s troškou lepicího laku, trošku je to zředěno nitroředidlem, aby to prosakovalo skrz modelspan.
Začnu tím, že namáznu začátek proužku, asi 1mm a přilepím to na trn, kontroluju kolmost k ose. Nechám zaschnout. Pokud se to někde nepřilepilo pořádně, opravím to.
Pak to zkusmo nasucho namotám. Pokud je vše v pořádku, začnu mazat lepidlo vždy na horní stranu už namotané části. Takže začátek je na tom prvně přilepeném 1mm. Lepidla dám trochu více, aby se papír důkladně prosytil, navíjením papíru lepidlo tlačím před sebou, mažu, navíjím až do konce. Konec ještě přemáznu lepidlem a navlhčeným prstem zahladím (otačením trnu ve směru navíjení mezi prsty).
Po chvilce, kdy už lepidlo na povrchu nelepí, protočím trubičku na trnu, aby se uvolnila a protáčela se na trnu volně. Nechám pořádně vyschnout.
Pokud se okraj trubičky nepodařilo vyrobit úplně přesně (okraj je tenčí, než celá trubička), zaříznu nožem (nedoporučuju keramický, ten bys zrušil). Mám na to jeden odložený speciáně pro tuto činnost.
Pokud máš barevné zbytky modelspanu, vybereš barvu nejbižší budoucí barvě trupu v místě průchodu huga.