Změna pravidel dvacetinek

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
shark
Reakce: 5

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od shark » 11 říj 2012 18:18

No co, metrovej gumáček, no! :lol:
Naprosto jednoduché tvary, jediná komplikace je ten kontraprop, kterej navíc v kluzu funguje jako brzdící padák. Jo a plechová barva.

Hele, nechme toho, nebo se do toho opravdu pustím!
0

shark

Příspěvek od shark » 13 říj 2012 17:10

Tak jsem si vytisknul pravidla a pročítal je na WC, kde si mi vždycky nejlíp přemýšlí, a mám poznámku k nadhodnocení za oválný trup.

Proč má Jak 3 20, když má placaté boky a spodek a spodní hrany jen lehce zaoblené? Rozhodně není oválný v celám průřezu jako třeba tzv totální šišoid u Raidena. Ten Stalinův vlezdoprdelka Jakovlev udělal první poloskořepinu až u Jaka 17/23. Max.15.

Totéž platí u Skyraidera-zespodu placka, boky placka, spodní hrany nepatrně zaoblené. Oválné je to asi jako SE-5. Příhradovina z 3x3 lišt, nahoře polopřepážky, dole lehce zbroušené a nikdo nemůže říct ani popel, protože to bude přesně dle skutečnosti. Max 10, ale klidně i 5.

Naproti tomu je dobré dělení na maketové Regenty a Couriery a na ty podle plánků.

Snad to nebude bráno jako rejpání nezúčastněného, ale jako technická připomínka.
0

Antonín Alfery
Reakce: 57

Příspěvek od Antonín Alfery » 13 říj 2012 18:19

Opustila pravidla onu místnůstku stejnou cestou, kterou se tam dostala, nebo nějakou jinou?

Tabulku s příklady berte, prosím, jako orientační. Má především dávat představu, jak to bude fungovat. Když jsem tu množinu údajů do tabulky dával, spoléhal jsem na svou paměť a ta rozhodně není stoprocentní. Nemluvě o tom, že jsem se mohl někde jednoduše upsat. Rozhodující je znění pravidel a taky bude záležet na předložených podkladech. Když někdo donese podklady na Jak-3 s oválným průřezem trupu na výkrese, musí to bodovač respektovat. Pokud to tak nebude, může to skončit stejně, jako jsme to už zažili - výrokem bodovače ve smyslu: "Na tento model podklady nepotřebuji, ten typ znám". Což tedy nechci ani náhodou...

Pokud bych bodoval já, tak i pokud bude mít trup skoro ploché boky a bude stavěn z přepážek a přiměřeného podélníků a ne jako příhradovina s horní a spodní tvarovou karoserií, to nadhodnocení za oválný trup bych přiznal v plné výši. Toto nadhodnocení má především kompenzovat nárůst hmotnosti za těžištěm. To, že ten průřez "nesedí" bych "ocenil" ve statice.

Ono by se potom dalo začít diskutovat i o trupu P-51 a mnohých dalších, což nepovažuji za rozumné.

Nutno přiznat, že ohledně nadhodnocení za oválný trup jsem se "sekl" i přímo v pravidlech. Uvedený příklad nehodnoceného zakřivení tvořeného jedním/dvěma nosníky není korektní a bude nahrazen jednoznačnějším příkladem. Chybu objevil Martin a také upozornil na nesprávné nadhodnocení této položky u DH-6 - tam jsem si také neuvědomil, jak je to dělané.

A když už píšu... Ten Mixmaster by měl maximum okolo 1 minuty, což určitě jde. Měl jsem Mini Imp Molton Taylor. Ten má sice jen jednu tlačnou vrtuli, ale zato měl trup dlabaný z balsy ( tj.odpovídající hmotnosti) a negativního motýlka. Přesto mi působil hodně radosti. Mixmaster by byl určitě lepší - je to v podstatě motorizovaný větroň.
0

shark

Příspěvek od shark » 13 říj 2012 20:24

:lol: :lol: pravidla mám pořád na stole, nebyla použita k onomu účelu! :lol: :lol:

Dík za vysvětlení, mně nejvíc trknul ten Skyraider, to je fakt pravoúhlá bedna, ale zas tak moc se tím netrápím.

S těmi podklady a bodovači kteří mají daný typ v oku je to problém. Já bych třeba nemohl bodovat Mustangy a na Modelfóru jsem se svojí neustálou kritikou toho či onoho modelu otravný. :twisted: :twisted: ale to je na jinou a hodně dlouhou debatu.

Mixmaster...ne, ne, ne, už dost, nepřipomínat, nebo se do toho fakt pustím!
Metr rozpětí není problém, mám větší gumáky. Stavebně je to jednoduché, taková zaoblená bednička, vyřešit rozumně převody, aby to nebylo moc těžké, křídlo a ocasky nasouvané do trubek v trupu, aby to bylo skladné, nééé....nechcííí... :lol: :lol: :lol:

http://www.outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=1899
http://www.zininmodelvliegen.nl/schaal/mixmaster-en.htm
0

Honza Drážek
Reakce: 0

Příspěvek od Honza Drážek » 14 říj 2012 19:42

Shark to stejně nepostaví... :lol: :twisted:
0

shark

Příspěvek od shark » 14 říj 2012 21:36

Nepostaví, nechce!! Nechce na to ani myslet, protože pak.... :lol: :lol:

Honzo, kdybys viděl a věděl, co všechno mám v plánu na příští sezónu, :lol: :lol: ale minimakety to tedy zrovna moc nejsou.
0

Honza Drážek
Reakce: 0

Příspěvek od Honza Drážek » 14 říj 2012 22:37

No nejlepší je jít s červeným hadrem na bejka, tak jsem si myslel, že tě třeba nakopnu, takový natruc hecy jsou nejlepší.... :lol:
0

shark

Příspěvek od shark » 15 říj 2012 07:44

Ještě chvíli rejpej a začnu rozkreslovat křídla a ocasky! :lol:
0

Pavel Stráník
Reakce: 39

Příspěvek od Pavel Stráník » 15 říj 2012 09:02

Nedělej, takových rozkreslených, ale i dokreslených nebo dokonce i rozestavěných modlů mám ...... :lol:
0

shark

Příspěvek od shark » 15 říj 2012 11:46

No právě, no právě....
Tu křidélko od čehosi, tu směrovčička od něčeho jiného, vrtule, nařezaných žeber mám plné krabičky, sem tam něco rozdám, přesto toho mám fůru.

Někdy, možná... :roll:
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 23 říj 2012 20:22

No ale je to zajímavý fták, ne? ;)
Alespoň by se provětraly poněkud stojaté vody a otestovala nová pravidla ;)
Jdi do tohoooooooo :D
Když už jsi to nakousnul ;)
0

Robert Pajas
Reakce: 37

Příspěvek od Robert Pajas » 23 říj 2012 21:19

Tak počkat, počkat, kluci! Nejdřív hlasovat, potom kecat... :twisted:
0

Odpovědět